Мишо Бачовски - кондуктор на първия български подводник № 18 (част 2)

Pan.bg 06 мар 2023 | 21:21 views (960) commentaries(0)
img Pan.bg

На 26 май 1916 год. [Мишо Бачовски] бива назначен за кондуктор [1] на първия български подводник № 18, с който непрекъснато взема участие в бойните му плавания до свършване на Общоевропейската война [2].

Съгласно мирния договор [3] бива уволнен в запаса на армията и постъпва като чиновник в Морската полицейска служба на длъжност магазинер, ковчежник, учител-майстор и пр.

За своята отлична служба в поделенията на флота той получил 8 ордена и отличия: 2 за храброст (IV и III степен), орден за военна заслуга, орден "Св. Александър"..., 2 германски ордена, 1 руски [орден] и орден за отлична служба.

Крайно трудолюбив, тих, добродушен и предан на службата, Мишо Бачовски се прояви като скромен труженик, работещ неуморно и с желание в[ъв] възлаганите му служби, като е бил всякога жив пример за подражание от младото подрастващо поколение.

Напущайки с тъга сградата на Морска полицейска служба [през 1936 г.] [4], гдето прекарал по-голямата част от своя живот, Мишо Бачовски понастоящем се ползва с отлично здраве и се чувства още годен, когато отечествените интереси го повикат, да служи с още по-голямо усърдие и преданост на Цар и Родина [5].

image
Подводник № 18. Снимка Централен фотоархив на Министерството на отбраната

Използвани източници и бележки:

[1] Актуално звание във военния флот към разглеждания момент. Мишо Бачовски е старши минен специалист на Подводник № 18.

[2] Първата световна война (1914-1918 г.).

[3] На 29 септември 1918 г. между Царство България и Антантата, представлявани съответно от Андрей Ляпчев и генерал Луи Франше д’Еспере е подписано Солунското примирие, с което България излиза от Първата световна война.

[4] Запасният мичман II р. о.з. Мишо Бачовски напуска редовете на служащите в Морска полицейска служба в края на 1936 г. Вж. Мишо Бачовски - кондуктор на първия български подводник № 18 (част 1) https://pan.bg/view_article-9-563850-misho-bachovski-konduktor-na-pyrviya-bylgarski-podvodnik-18.html

[5] Куюджуклиев. Един скромен труженик. // Морски преглед, № 56/01.01.1937, с. 7.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка