Брегови информационен отряд - Системата за наблюдение добива и разпространява единна картина на обстановката на море (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 09 юли 2024 | 08:25 views (1107) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


145 години ВМС
Командирът на Бреговия информационен отряд кап. II ранг Калоян Петков
image
- Капитан Петков, какво е мястото на Бреговия информационнен отряд в 145 години български ВМС?
- В съвременния свят информационната осведоменост е ключов фактор за вземането на бързи, адекватни и навременни решения.
Системата за наблюдение осигурява добиването и разпространяването на информация за създаването на единна картина на обстановката на море в интерес на поддържането на благоприятен оперативен режим и контрол на режима на корабоплаване в морските пространства, ранното предупреждение и своевременното реагиране на потенциални рискове и асиметрични заплахи. Осигурявайки това, отрядът е от ключово значение за дейността на българските ВМС.

- Какви задачи и функции са възложени на Бреговия информационен отряд в наши дни?
- Добиване и разпространение на информация за изграждане на опозната картина на обстановката в националните морски пространства и информационно осигуряване на Командването на ВМС в реално време.
Обезпечаване на Командването на ВМС с данни за обстановката за:
– контрол на корабоплаването;
– охрана на морските пространства;
– водене на техническо и зрително наблюдение за осигуряване на безопасността на корабоплаването от свободно плаващи мини;
– създаване на единна картина на обстановката на море, нейното изобразяване и документиране;
– водене на радиационно, химическо и бактериологическо наблюдение на територията на подразделенията на Системата за брегово наблюдение.
– наблюдение за хидрометеорологичната обстановка.

- На какъв етап е изпълнението на проект „Екран-2“ и какви способности ще донесе той на българските ВМС?
- Проектът е на финална фаза на изграждане и предстои да бъде въведен в експлоатация. Новата система заменя съществуващата, която с течение на времето става все по-трудна за поддръжка. Системата за наблюдение на ВМС ще предоставя възможности за подобряване на ситуационната осведоменост в реално време, както и изпълнението на основните задачи на отряда, същата е конкурентна на технологиите за наблюдение в световен мащаб.

- Какво ще пожелаете на подчинените си за 145-ата годишнина на ВМС?
- Преди всичко желая здраве на тях и семействата им. В свят, изпълнен с предизвикателства, в който реални военни действия са на няколкостотин километра от нашите граници, искам първо да им благодаря за всетотдайната работа, за готовността и мотивацията, с които изпълняват всяка поставена задача, за находчивостта и тяхната лоялност. Пожелавам им всеки ден да се гордеят с избора си да са част от ВМС, да продължават да бъдат все така отдадени на професията!

Разговорът проведе Димитър СТАВРЕВ
Снимки авторът и БИО

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Брегови информационен отряд - Системата за наблюдение добива и разпространява единна картина на обстановката на море (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка