18-и ДКСН - благодарение на европейски проекти водолазният състав придоби способности, сравними с тези на водещите страни от НАТО (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 08 юли 2024 | 09:47 views (1304) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg145 български ВМС
Командирът на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение кап. I ранг Калин Караколев

image

Кап. I ранг Калин Караколев е роден на 3 май 1977 г. в Търговище. Завършва средното си образование в ЕСПУ „Н. Маринов“ в града. Постъпва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 1995 г. и го завършва през 2000 г., специалност „Корабоводене за ВМС“. Службата си започва като командир на щурманска бойна част на корвета пр. 204 в 4-ти дивизион противолодъчни кораби (в.ф. 22480). След това е командир на рейдов миночистач в 3-ти дивизион миночистачни кораби. Следват длъжностите командир на минноартилерийска бойна част на базов миночистач; дивизионен щурман; пом.-началник по оперативно-тактическата подготовка; старши пом.-началник по бойната готовност на вмб Варна. В периода 2010–2011 е слушател във ВА „Г. С. Раковски“ в специалност „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС“. След това е дивизионен щурман на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение. Назначен на длъжност Staff Planning Officer (SPLANS) в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2) от 26.01 до 23.07.2014 г. След това е командирован на длъжност MOC Battle Watch Captain във Военноморското командване на НАТО (MARCOM) в Нортууд (Великобритания). След завръщането си е отряден специалист по оперативната подготовка и зам.-командир по подготовката на 3-ти отряд противоминни кораби. След това е назначен за НЩ на 18-и дивизион. Командир на дивизиона е от 13 юли 2023 г.
Има следните квалификации: курс „Командири на кораб“ (2001 г.); френски език, I ниво (2003 г.); курс за оператори на щаб в корабен дивизион (2004 г.); английски език – поддържане на езиково ниво (2012 г.); английски език, IV ниво (2013 г.); английски език – курс за поддържане и развитие на ниво 3 (2015 г.); курс International Joint Maritime Tactical Development в Нюпорт, САЩ (2017 г.); курс „Подготовка на оценители на военноморски формирования (MAREVAL COURSE) в Норттууд, Великобритания (2018 г.); курс „Оказване на първа медицинска помощ при водолазни заболявания“ (2021 г.); стратегически курс (2023 г.); английски език, III ниво (2024 г.).
По време на военната си служба има следните награди: награден знак за участие в мисия от министъра на отбраната (2014 г.); обявяване на благодарност от командира на в.ф. 28580 (2014 г.); обявяване на благодарност от командира на в.ф. 28580 (2015 г.); грамота от командира на ВМС (2015 г.); грамота от командира на ПБ Варна (2020 г.); грамота от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби (2021 г.); грамота от командира на в.ф. 28580 (2021 г.); обявяване на благодарност от командира на ВМС (2022 г.); грамота от командира на в.ф. 28580 (2022 г.); грамота от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби (2022 г.).
Семеен, с 2 деца. Владее английски език.

- Г-н капитан, какво е мястото на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение в тези 145 години на българските ВМС?
- Като едно от формированията с най-дълга история, 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение заслужено заема достойно място в летописа на Военноморските сили. Със своята специфика, произхождаща от разнообразието от задачи, които изпълняваме, от вариативността на типовете и проектите кораби и катери, с които дивизионът разполага, и най-вече с уникалността на способностите, които придобихме и които поддържаме, формированието допълва Военноморските ни сили с така нужния моряшки опит и характер.

- Капитан Караколев, кои са акцентите в подготовката на състава на дивизиона през 2024 г., в кои национални и международни учения участвахте и ще участвате?
- Акцентите в подготовката на личния състав на дивизиона са непрекъснато повишаване на знанията, непрекъснато усъвършенстване на уменията и непрекъсното надграждане на постигнатото ниво, акценти, към които винаги сме се стремяли и към които компасът ни е винаги насочен.
От началото на годината в дивизиона се изпълниха всички планирани тактически учения на единичния кораб, тактическото учение на формированието, както и се участва в тактическото учение на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Дивизионът имаше отново водеща роля в провеждането на Националното водолазно учение с международно участие „Тритон 2024“ от 17 до 21 юни 2024 г., като в мое лице от борда на спасителен кораб 224 „Протео“ се осъществяваше непосредственото командване на силите и средствата, участващи в учението. В рамките на учението водолазната група от аварийно-спасителния отряд от състава на дивизиона проведе съвместни дълбоководни водолазни спускания с представители от Република Румъния и осигури провеждането на съвместни водолазни спускания с водолази от Република Турция и САЩ. Седмица по-рано водолази от същата група участваха във водолазно учение на страните от Евразийския регион EP MCM DIVE 2024, проведено в Констанца, Република Румъния.
Гледайки напред, сили и средства от дивизиона ги очаква участие в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“, както и участие в сериалите на международното учение „Морски бриз 2024“ (Sea Breeze 2024).

- Преди 2 години в интервю вашият предшественик кап. І ранг Даниел Тодоров разказа за няколко европейски проекта, които изпълнява дивизионът. Какво е развитието по тях?
- По отношение развитието на проектите под егидата на Европейския съюз, а именно проекта по инициатива на Европейския съюз „Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната“ (PESCO) с наименование „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“ (DIVEPACK), проекта по линия на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната Comprehensive Underwater Intervention Information System – CUIIS, и свързания с тях национален проект „Повишаване способностите на ВМС за подводни интервенции“, се изпълняват планираните за съответния проект дейности, като в ход са усвояване и въвеждане в експлоатация на новопридобито водолазно оборудване и техника. С гордост мога да заявя, че благодарение на реализирането на част заложеното във вече споменатите европейски проекти водолазният състав от дивизиона придоби способности, с които можем да се сравняваме с водещите във водолазните дейности страни – членки на Алианса, факт, в който лично се убедих по време на участието ми в ежегодната работна среща на работната група на НАТО по водолазни дейности.

- Какво ще пожелаете на подчинените си за 145-ата годишнина на ВМС?
- Пожелавам на личния състав от 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение, на първо място, здраве за тях и техните семейства, успех както в служебно, така и в лично отношение и да се чувстват горди с професията си на военни моряци.

Интервюто взе Димитър СТАВРЕВ
Снимки автора

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


18-и ДКСН - благодарение на европейски проекти водолазният състав придоби способности, сравними с тези на водещите страни от НАТО (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка