„Авионамс“ подписа споразумение с Lockheed Martin за поддръжка на част от системите на F-16 Block 70, първите самолети пристигат през пролетта на 2025 г. (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 11 юни 2024 | 17:01 views (1631) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

Часове след официалното откриване на Международното изложение за отбранителна техника и технологии „Хемус 2024“ стана факт и първото подписано споразумение. То бе сключено в ранния следобяд на 5 юни 2024 г. между българската компания „Авионамс“ (Пловдив), чийто принципал е министъра на икономиката, и американският аерокосмически гигант Lockheed Martin.

На церемонията присъстваха министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-министърът на икономиката д-р Давид Сукалински, зам.-министрите на отбраната Аделина Николова и Иван Пейков, зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков, висши мениджъри от Lockheed Martin, като и представители на МО и МИ.

Споразумението по Програмата за индустриално сътрудничество между България и САЩ за изтребителите F-16 Block 70 подписаха Рандал Хауърд, вицепрезидент „Глобални партньорства“ в Lockheed Martin, и инж. Йордан Новаков, изпълнителен директор на „Авионамс“. Съгласно него, „Авионамс“ АД ще изпълнява 3 от общо 6 проекта по индустриално сътрудничество, залегнали в договора за придобиване на самолетите.

image
Рандал Хауърд заяви пред сп. „Клуб КРИЛЕ“: „Подписах споразумението с голямо удоволствие. Политика е на Lockheed Martin с всяка държава, която придобива наши високотехнологични продукти, да осигуряваме тяхната „локализация“. В случая с България споразумението е свързано с договора между правителствата на България и САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70. Проектите са свързани с електрическата, горивната и хидравличната системи на самолетите.
Що се отнася до производството на първите 8 изтребителя, те всички са в различни стадии на линията за окончателно сглобяване. Първите два самолета - едни едноместен и един двуместен ще са готови през есента на 2024 г. Те ще бъдат използвани в САЩ за т. нар. type rating (бел. ред. обучение на конкретния тип самолет) на пилотите и техническия персонал на българските ВВС. Първите 4 самолета, обединени в т. нар. ferry cell ще прелетят до България през пролетта на 2025 г.“.

Инж. Йордан Новаков също коментира подписаното споразумение: „„Авионамс“ със своята над 80-годишна история в ремонта и обслужването на самолети и вертолети доказа, че ще е надежден партньор на Lockheed Martin. Това стана след одит на нашите мощности и способности, след който бяхме одобрени. До 2025 г. трябва е готов и оборудван Центъра за обслужване на F-16 Block 70 (бел. ред. базовите национални способности за поддръжка на изтребителите). Инвестицията за ремонта и обновяването на нужните халета и лаборатории и за обучение на персонала е 12,0 млн. лв. В Центъра ще работят на първо време 20-25 души.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Авионамс“ подписа споразумение с Lockheed Martin за поддръжка на част от системите на F-16 Block 70, първите самолети пристигат през пролетта на 2025 г. (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 10/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка