Министър Атанас Запрянов: Засилването на капацитета на отбранителната индустрия ще допринесе за технологично предимство на въоръжените сили

Pan.bg 10 юни 2024 | 18:58 views (781) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg„Стремим се към прилагане на целенасочена и последователна национална политика за осъществяване на индустриално сътрудничество в рамките на договорите по приоритетните инвестиционни проекти за превъоръжаване на Българската армия. Разглеждаме прилагането на подобна политика като възможност за развитие и разширяване в още по-голяма степен на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия. Индустриалното сътрудничество е от съществено значение и за сигурността на доставките, проблем, който провокира все по-оживени дискусии във форматите на НАТО и ЕС. В своята 29-годишна история изложението се е утвърдило като основен форум за стимулиране на диалога между държавата, отбранителната индустрия и научно-изследователската общност по отношение на най-новите технологични постижения в областта на отбраната и сигурността. Наличието на интензивен военен конфликт на територията на Европа постави във фокуса на вниманието способностите на европейската отбранителна индустрия, в т.ч. и българската да отговорят адекватно на предизвикателствата в променената геостратегическа среда. „Още по-значима стана темата за подкрепата на държавата за засилване капацитета на отбранителната индустрия от една страна, но и за приноса на индустрията за постигане на технологично предимство на въоръжените сили, които да са навременно оборудвани, добре подготвени и оперативно съвместими в рамките на НАТО и ЕС“ заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на „Хемус 2024“.

Той подчерта, че Министерството на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на Българската армия. По думите му приетата наскоро „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“ освен „стратегически компас“ за развитието на въоръжените ни сили, е и добър „пътеводител“ за отбранителната ни индустрия относно дългосрочните инвестиционни намерения на Министерството на отбраната и възможностите за участие в тези процеси.

„Искам да поздравя Министерството на отбраната за активното участие, интензивния обмен и сътрудничество с нашите партньори в контекста на основните аспекти на развитие на нашата отбранителна политика. Вярвам, че ще продължи сближаването между Министерството на отбраната и нашата отбранителна индустрия, така че тя да бъде пълноценно включена в процесите на модернизация на Въоръжените сили“ заяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал и да допринася за усилването на отбранителния и възпиращ потенциал на източния фланг на НАТО“ заяви президентът Радев. Той приветства представителите на българската отбранителна индустрия и изрази увереност, че и тази година ще демонстрират редица новости, високо качество и надеждност на продукцията.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Атанас Запрянов: Засилването на капацитета на отбранителната индустрия ще допринесе за технологично предимство на въоръжените сили

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка