Президентът Румен Радев: "Във Въоръжените ни сили своевременно трябва да се въведат проекти с информационно превъзходство и асиметрично предимство" (ГОЛЯМА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 10 юни 2024 | 18:37 views (1355) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Президентът Румен Радев пристигна на откриването на Международно изложение за отбранителна техника и технологии „ХЕМУС 2024“ точно в 11,00. На церемонията присъстваха министъра на отбраната Ат. Запрянов, зам.-министрите на отбраната Аделина Николова и Иван Пейков, зам.-министърът на икономиката д-р Давид Сукалински, зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков; командирите на СВ, ВВС и СКСО ген.-майорите Деян Дешков, Димитър Петров и Явор Матеев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на КЛП бриг. ген. Тодор Тодоров; кмета на Пловдив Костадин Димитров, други официални лица.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие строя на почетната рота на Националната гвардейска част и заедно с останалите официални гости изгледа тържествения й марш.

„Българската отбранителна индустрия трябва да бъде пълноценно включена в процесите на модернизация на Въоръжените сили. Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови, непознати предизвикателства, както с липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимото количество въоръжение и боеприпаси, така и с бързото нахлуване и сблъсък на бойното после на нови технологии и изкуствен интелект, които водят до висок асиметричен ефект“ заяви президентът Румен Радев по време на откриването на 16-о издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2024” в Пловдив.

В приветствието към участниците държавният глава подчерта растящата популярност на форума и значимостта му особено в контекста на променената среда за сигурност.
Румен Радев се обърна към българските и към чуждестранните участници в изложението, като изрази очакване те да предложат продукция и високо качество не само за големите проекти за модернизация, но и за икономически и финансово рационални проекти с голяма ефективност, допринасящи за информационно превъзходство и асиметрично предимство. Президентът подчерта необходимостта от въвеждането в употреба на дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване; анти-дрон системи, системи за радиоелектронна борба, киберотбрана, информационни операции и за използването на космоса. Държавният глава призова час по-скоро във Въоръжените сили да бъдат разгърнати способности, които да обвързват всички сили и средства в единно информационно пространство и да допринасят за много по-висока оперативна съвместимост с нашите съюзници.

„България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилването на отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО. България вече прие изключително амбициозна програма за модернизация с хоризонт до 2032 г. Справянето с предизвикателствата и гарантирането на високо ниво на сигурност може да бъде постигнато само с обединяването на усилията на страните от НАТО и ЕС“ заяви президентът Радев.

Държавният глава изтъкна необходимостта от ангажиране на държавните ръководства за разгръщане на нови програми и методи за индустриално сътрудничество и обмен на технологии, привличане на различни компании, на правителствени и неправителствени организации, на научните звена и академичните среди.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът Румен Радев: "Във Въоръжените ни сили своевременно трябва да се въведат проекти с информационно превъзходство и асиметрично предимство" (ГОЛЯМА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка