„Пирински страж - 23“ Част 4 Статичния показ на техниката и оценките

Pan.bg 03 юни 2023 | 19:49 views (7769) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgСлед приключване на динамичния показ се проведе статичен показ, на който бяха представени образци на техниката, участваща в учението.

В „Пирински страж 23“ българските военнослужещи от 3-и мб – Благоевград, участваха с 5 вида бойни бронирани машини:
Многоцелеви верижен леко брониран транспортьор МТ-ЛБ. Машината има маса 11,9 t. Силовата уредба е 8 осем цилиндров дизелов двигател с мощност 420 к.с. която позволява машината да развие скорост до 62 km/h. Машината има екипаж от 2 военнослужещи и може да транспортира още до 11 военнослужещи (едно механизирано отделение). Въоръжението е 7,62 mm картечница с боекомплект от 2500 патрона.
Машината е амфибийна. На базата на МТ-ЛБ са разработени множество модификации с различно предназначение на които са монтирани различни огневи системи. В Българската армия на шасито на МТ-ЛБ е монтирана 120 mm минохвъргачка Б1-10 „Тунджа“, а така също така КЩМ, разузнавателна машина, 122 mm САУ 2С1 „Гвоздика“.
На статичният показ бе демонстрирана и КЩМ Р-81 „Делфин“ на базата на МТ-ЛБ.

Бойните машини М1117 Guardian и Commando Select са високопроходими бронирани 4х4 колесни машини с многослойна модулна броня. Машините предлагат високи нива на защита на екипажа срещу стрелково оръжие, артилерийски осколки, мини и взривни устрийства. Фирма производител Textron (САЩ(. Машините имат тегло - Guardian 13,4 t, а Commando Select 17,4 t. Машините имат следните габарити: дължина 6 m, широчина 2,56 m и височина 2,59 m.

Основното въоръжение е 40 mm гранатомет Мk 19 и 12,7 mm тежка картечница Browning М2. Допълнително въоръжение е 5,56 mm лека картечница калибър М249. Силовата уредба е двигател Cummings с мощност 260 к.с. Екипажа на M117 Guardian е 4 военнослужещи, а в Commando Select могат да се транспортират допълнително 4 военнослужещи.

Танковата рота от ЦПС-Сливен бе въоръжена с ОБТ Т-72М1. Танковете които участваха в „Пирински страж 23“ са преминали през основен ремонт в завод ТЕРЕМ – „Хан Крум“ (Търговище) и през последната година претърпяха модернизация на прицелните устройства които дадоха възможност с танка да се води прицелен огън с оръдието и да се поразяват цели на разстояние до 3 km.

Основните характеристики на са:
Тегло 41,5 t, дължина – 6,9 m, ширина – 3,6 m, височина – 2,2 m. Основно въоръжение – 125 mm гладкостволно оръдие с боекомплект до 45 снаряда, допълнително въоръжение са сдвоена 7,62 mm лека картечница с боекомплект от 2000 патрона и 12,7 mm зенитна картечница с 300 патрона. Силовата установка e 12-цилиндров всегоривен двигател с мощност 1000 к.с. Макс. скорост – до 60 km/h по шосе. Машината може да преодолява ров с широчина до 2,8 m и вертикално препятствие до 0,8 m. Екипажът e 3 военнослужещи.
През последната година и половина на танка бяха модернизирани системата за управление на огъня; системата за индикация при облъчване; системата за наблюдение на механик водача и бе монтиран допълнителен силов агрегат.
Модернизираната системата за управление на огъня включва: монтиране на термовизия, която дава възможност да се води огън по всяко време на денонощието; монтиране на нощен мерник от пасивен тип;, електронна оптика с възможност за 10-кратно приближаване на наблюдавания обект, както и монтиране на датчици по машината които дават възможност за измерване на метеорологичните данни, температурата на заряда както и да се прави актуализация и корекции на данните за стрелба.
Системата за индикация при облъчване сигнализира екипажа ако е засечен от противник. Системата работи на 3600 градусов диапазон на засичане и дава възможност да се определи от какъв тип е заплахата – самолет, дрон, арт. система и др.
Системата за наблюдение на механик водача, дава възможност на механик водача да управлява танка денем и нощем с еднаква прецизност.
Монтирането на допълнителен агрегат дава пълна автономност на танка. Всички системи на танка работят при неработещ двигател, като по този начин не се оставя топлинен отпечатък и танка е труден за откриване от термовизионни устройства за разузнаване. До края на тази година предстои монтиране на ново радиооборудване, чрез което ще се модернизира и комуникационно информационната система на танка.

В допълнение на статичния показ БА демонстрира и РСЗО БМ-21 „Град“.

Основен боен танк Leopard-2 A6HEL e създаден от германската компания Krauss-Maffei Wegmann и е машина от 3-то поколение. Модификацията за Гърция Leopard-2 A6HEL е представена през 1998 г. Машината има маса 62 t, вградена динамична защита със заменяеми модули на бронята. Основното въоръжение е 120 mm гладкостволно оръдие, производство на германската фирма Rheinmetall с възможност за поразяване на цели до 7 km. Допълнително машината има на въоръжение са две 7,62 mm картечници MG 3А1 с боекомплект от 4750 патрона. Силовата установка на танка е 12-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 1500 к.с. Максимална скорост на движение по шосе – 72 km/h, а по пресечен терен 45 km/h. Танка може да преодолява ров с широчина до 3 m и вертикално препятствие до 1,15 m] Екипажът е 4 военнослужещи.

Италианското самоходно противотанково оръдие Centauro II е производство на италианската фирма Iveco с колесна формула 8х8. Силовата уредба е 6-цилиндров дизелов двигател с мощност 520 к.с. и автоматична шестстепенна скоростна кутия. Машината е оборудвана с модулна система за управление на огъня Galileo и разполага с монтирана автоматична пожарогасителна система. Основното въоръжение е 105 mm нарезно оръдие стабилизирано в двете равнини и две 7,62 mm картечници. В боекомплекта на машината има 40 снаряда за оръдието и 4000 патрона за картечниците. На въоръжение в италианската армия е от 1991 г. Основни ТТД данни: тегло - 24 t; дължина - 7,85 m; ширина - 2,94 m; височина - 2,73 m; Екипажът е от 4 души - командир, мерач, пълнач и механик-водач.

image
Адмирал Емил Ефтимов за „Пирински страж – 23“: Много интензивно, динамично и добре организирано учение
„Много интензивно, динамично и добре организирано учение“ оцени началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдаваната демонстрация на постигнати способности на батальонното тактическо учение с бойни стрелби „Пирински страж – 23“.

Адмирал Емил Ефтимов подчерта значението на предварителната подготовка за учението. „Нашите усилия са насочени към сглобяване на многонационално формирование, прилагане на общи тактики, техники и процедури, за да се стигне до този ден, когато можем да демонстрираме такива способности. Ставаме все по-добри, оперативната съвместимост е на ниво и съкращаваме сроковете“, посочи началникът на отбраната.

Той отбеляза сериозната динамика на провежданите учения и подготовки в Българската армия с международно участие. „В началото на седмицата бяхме на полигон „Ново село“, където тренирахме с американски и италиански подразделения. Тук, на „Корен“, сме с нашите съюзници от Гърция и отново с италиански формирования с различни способности. Другата седмица сме на полигон „Шабла“, а в края на месеца - от „Ново село“ до „Шабла“ ще демонстрираме способности в по-голям формат“, допълни началникът на отбраната.
Адмирал Ефтимов подчерта, че Българската армия е на своя пост, а нейните способности непрекъснато се развиват. „На тактическо ниво имаме мотивиран и подготвен личен състав. На оперативно ниво Съвместното командване на силите, заедно с командването на Сухопътните войски, планираха и организираха това учение, което е свързано и с други учения, които се провеждат на територията на Югоизточна Европа. На военно-стратегическо ниво гласът ни в НАТО се чува, участваме активно във вземането на решенията и българската позиция и съображения се вземат предвид“. Началникът на отбраната заключи, че се надява на мъдростта на политиците у нас, за да може модернизацията на Българската армия да бъде ускорена и тя да даде допълнителна мотивация на военнослужещите.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Пирински страж - 23“ Част 4 Статичния показ на техниката и оценките

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/26 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка