Учението „Пирински страж – 23“ Част 1 Целите, задачите, началото

Pan.bg 02 юни 2023 | 14:33 views (3964) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg„Пирински страж - 23“ се проведе от 17 май до 2 юни на учебен полигон „Корен“. Учението се проведе по общ условен сценарий на свързаните учения „Балкан - 23“, доразвит и адаптиран за постигене на целите и задачите му. То бе част от втората фаза на учението Immediate response 23, провеждано като част от свързаните учения на Командването на сВ на САЩ в Европа и Африка под общ сценарий и замисъл Defender - 23.

Офицер, планиращ учението, бе командирът на Сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков; офицер, провеждащ учението бе командирът на 3-то бригадно командване полк. Митко Балтов а директор - зам.-командирът на 3-то бригадно командване полк. Георги Калчев.

В учението участваханад 500 военнослужещи от България, Гърция и Италия.
От Българската армия участваха Щабът на 3-о бригадно командване (Благоевград); щабът и формированията на 3-и механизиран батальон-Благоевград, допълнени с личен състав от щаба и формированията на 10-и механизиран батальон-Враца; танкова рота от 61-ви танков батальон от Център за подготовка на специалисти-Сливен; реактивна батарея БМ-21 „Град“ от 4-и артилерийски полк-Асеновград; 2 бойни самолета Су-25К от 22-а авиобаза „Безмер“; НВУК „Чаралица“.

От Италия участваха самоходен противотанков взвод Centauro II,

от Гърция - танков взвод Leopard 2 A6HEL; 2 хеликоптера AH-64D Apache от Сухопътните войски на Гърция.

Темата на учението с бойни стрелби (ТУБС) „Пирински страж 23“ бе „Участие на механизиран батальон в контраатака за възстановяване целостта на отбраната на механизирана бригада“. Учението бе по условен сценарий, осигуряващ планирането и провеждането му.

Целите на „Пиринск страж - 23“ бяха да се тренират участващите командири и формированията в планирането и провеждането на отбранителни и настъпателни бойни действия в коалиционен формат; да се повиши оперативната съвместимост между участниците от различни държави и да се провери приложимостта на разработените оперативни процедури и модели на работа.

Фазите на учението бяха - Фаза 1 Основно обучение (17.01 - 21.04.2023 г., в приказармените райони и полигони); Фаза 2 „Планиране в отговор на криза“ (24.04 - 12.05.2023 г.) и Фаза 3 „Провеждане“ (17.05 - 02.06.2023 г. на учебен полигон „Корен“). Тя имаше следните подфази: 3А „Активиране на силите, сглобяване, развръщане, придвижване/транспортиране и съсредоточаване на формированията“ (17 - 29.05.2023 г.); подфаза 3Б „Участие на механизиран батальон в контраатака за възстановяване на целостта на отбраната“ (30- 31.05.2023 г.); Фаза 4 бе „Непосредствен разбор-дискусия“ (01.06.2023 г.).

Ден за демонстриране на способности
Проведе се на 1 юни 2023 г. на учебен полигон „Корен“ и бе наблюдаван от Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов; командирът на Съвместното командване на силите ген.-майор Валери Цолов; командирите на СВ ген.-майор Деян Дешков, на ВВС ген.-майор Димитър Петров и на СКСО ген.-майор Явор Матеев; флотилен адм. Галин Манев, НЩ на СКС; бриг. ген. Димитър Хлебаров, командир на ККИПКО; бриг. ген. Станимир Христов, командир на 2-ра механизиран бригада;бриг. ген. Станимир Йорданов, директор на Дирекция "Операции иподготовка"; бриг.ген. Зравко Пехливанов, директор на Дирекция "Стратегическа планиране"; ген.-майор Димократос Константакос, командир на на армейски корпус D THRAKI, бриг. ген. Василеиос Лампропоулос, командир на 13-а механизирана бригада; полк. Андрея Фратели, командир на Многонационалната бойна група; полк. Светослав Халваджиев, командир на NFIU-Bulgaria.

Денят започна с посрещане на на учебен полигон „Корен“ на Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов от почетния караул на 31-и механизиран батальон-Хасково. Адм. Ефтимов изслуша доклада на началника на караула кап. Чилингиров, поклони се пред националния флаг, изслуша химна, обходи строя на почетната рота и поздрави военнослужещите.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Учението „Пирински страж – 23“ Част 1 Целите, задачите, началото

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка