„ОТБРАНИТЕЛЕН ЩИТ 23“ - Ден за демонстриране на способности на учението Част 1 (ГОЛЯМА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 30 май 2023 | 13:04 views (15846) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgЕкипът на българското списание за въоръжение и техника „Клуб ОРЪЖИЕ“ предварително се извинява, но място за наблюдение на медиите на учението „Отбранителен страж 23“ бе на километри от развиващите се действия на войските и дори с обектив 300 mm, както ще видите, бойните машини изглеждаха като кибритени кутийки.

Не знаем, кой планира място за наблюдение на медиите в Дни за демонстриране на способности, но от учение на учение условията за работа драстично се влошават. А всички знаем, че ако за нещо не напишат медиите, то не се е случило.

В същото време МО реве, че няма кандидати за войници. При положение, че всички генерали вече са завършили американски академии, а в тях преподават, че армията е като всички други работодатели и трябва да представя своята дейност на общностите, за да запалва по военната професия младежите. Само, че при планиране на въпросните дни работата на медиите е последната грижа на планиращите. Не говорим за това да не се снима срещу слънцето, с това вече сме свикнали. Става въпрос за нормално безопасно отстояние от действията, които трябва да отразим. Нищо повече, но дори това е много за планиращите. Резултата вижте в следващите кадри:

Началото
На 29 май 2023 г. на полигон "Ново село" се проведе учението на Многонационалната бойна група на НАТО в България "Отбранителен щит 23". В Деня за демонстрация на способности присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев; министърът на отбраната Димитър Стоянов; Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов; заместник-началникът на отбраната ген.-лейт. Михаил Попов; командирът на Съвместното командване на силите ген.-майор Валери Цолов; командирите на СВ ген.-майор Деян Дешков и на ВВС ген.-майор Димитър Петров; ген. Дарил Уилямс, командващ на СВ на САЩ в Европа и Африка; ген.-лейт. Джон Колашевски, командир на V-и корпус на САЩ; бриг. ген. Майкъл Скейтс, пом. генерал-адютант на Националната гвардия на Тенеси; полк. Андрея Фратели, командир на Многонационалната бойна група.

Учението „ОТБРАНИТЕЛЕН ЩИТ 23“ е едно от двете многонационални батальоннитактически учения с бойна стрелба, част от свързаните учения под наименованието IMIEDIATE RESPONSE 23. IMIEDIATE RESPONSE 23 е втора фаза от мащабното учение на Командването на СВ на САЩ в Европа и Африка DEFENDER – 2023. Основната задача на свързаните учения под наименованието IMIEDIATE RESPONSE 23 е обучение и интегриране на многонационални формирования с цел подготовка за участие в провеждане на операции в съюзен формат.

Денят за демонстрация на способности започна с посрещане на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. Той прие рапорта на началника на караула м-р Ножделов, поклони се пред националния флаг и изслуша националния химн. След това обходи строените редици и поздрави военнослужещите.

Участниците
В Деня за демонстриране на способности бяха представени част от способностите постигнати от батальонната бойна група по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия. Батальонната бойна група бе в състав 4-и механизиран батальон с командир подполк. Калоян Стоянов. Батальонът бе от състава на Единен център за начална подготовка и бе усилен със 122 mm самоходна гаубична батарея от 20-и самоходен артилерийски дивизион на 2 Тунджанска механизирана бригада (мбр), танков взвод (с 4 танка) от 61-и танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти–Сливен, модул за радиационно и химическо разузнаване и модул за специална санитарна обработка от 59-и батальон за ядрена, химическа и бактериологична защита и екология - Горна Оряховица; механизирана рота, минохвъргачен взвод и инженерен взвод от СВ на САЩ; инженерен взвод от НГ на Тенеси; механизирана рота, зенитно-ракетен взвод, ЯХБЗ модул и екип предни авионасочвачи от Италия. Техните действия бяхат поддържани по въздух от два Су-25 от ВВС на Република България – една „спарка“ Су-25УБК (б. н. 095) и един боен Су-25К (б. н. 252) от 22-а авиобаза „Безмер“.

Реалните действия
Всички действия се изпълняваха с използване на бойни припаси, като целите се имитираха с използване възможностите на мишенното поле на учебен полигон „Ново Село“. Центърът на целите за артилерията, а така също и на щурмовата авиация се намираха на 4 km пред мястото за наблюдение в посока запад. Целите за стрелба със зенитните средства се намираха по хребета западно от височина „Обраслата”. Зоната на всички цели предвидени за стрелба на бронираните машини и противитанковите средства се намираха в местността Чаирлъка.

Тактическите действия, който наблюдавахме се отработваха съгласно сценария за учението и създадената оперативна обстановка. Към 10.00 на 29 май 2023 г. положението на собствените и противостоящите сили бе както следва:

Бригадата (част от която е и многонационалната батальонна бойна група) с придадените и поддържащи формирования бе заела полоса за отбрана боен ред в два ешелона за преграждане на направлението Седларево - Терзийско.

Противникът в състав до две механизирани бригади, усилени с танкове провежда настъпателна операция в направлението Седларево - Терзийско. С успешното реализиране на този замисъл противникът ще изпълни близката си задача. След въвеждането на резерва ще продължи настъплението си в направление Терзийско - Сунгурларе.

Многонационалният батальон се намираше на второстепенното направление за настъпление на противника - височина Обраслата – село Мокрен и има задача да прегради оказаното направление и здраво да удържи района изключвайки Драганови келеми, 1 km южно от Обраслата, Централна вишка и недопускане вклиняване на противника.

При вклиняване на противника по фланговете или в стика между формирования имаше готовност с колесен и огневи маньовър да скове настъплението на противника, да му се нанесат максимални загуби и да се удържи заповядания преден край. В хода на боя командирът на батальона можеше да разчита на авиационен ресурс и артилерийски огън след поискване от командира на бригадата.

Предният край на батальонния район за отбрана бе - езика на гората на 1 km западно от мястото за наблюдаване, западните окрайнини на вис. Обраслата и 1 km южно от вис. Обраслата. Рубежът на втория ешелон бе изключено разрушения населен пункт, изкл. Боньов камък (бяха обозначени с димки)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„ОТБРАНИТЕЛЕН ЩИТ 23“ - Ден за демонстриране на способности на учението Част 1 (ГОЛЯМА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/28 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка