Министър Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит - 23“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон

Pan.bg 30 май 2023 | 09:39 views (705) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 29 май 2023 г. на полигон "Ново село" се проведе учението на Многонационалната бойна група на НАТО в България "Отбранителен щит 23". В Деня за демонстрация на способности присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, Началникът на отбранта адм. Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната ген.-лейт. Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите ген.-майор Валери Цолов, командирите на СВ ген.-майор Деян Дешков и на ВВС ген.-майор Димитър Петров.

След края на демонстрациите, министърът на отбраната Димитър Стоянов оцени представянето на българските военнослужещи в учението "Отбранитлен щит 23" като много добро:

„Учението „Отбранителен щит - 23“ постигна своите цели – сглобяване на многонационален батальон и работата му в международна среда. Трудно се работи в многонационална среда, но за пореден път доказахме, че нашите военнослужещи са способни, въпреки различията, които имаме в техниката, която е морално остаряла, да работят с нашите колеги“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта приноса на нашите военнослужещи и техните знания, желание за участие в тренировки и познаване на необходимите тактики и процедури. „Все по-критичен и належащ обаче става въпросът с изоставането в техниката“.

Адмирал Ефтимов отбеляза значението на изготвената инвестиционна План-програма и ролята на военната експертиза при определянето на необходимите военни способности. „Постарахме се да сформираме програма, която адресира развитието на Въоръжените сили до 2032 г. във всичките домейни, признати в НАТО. Ако тя бъде утвърдена, военнослужещите - независимо къде служат те, ще усетят ангажимента на държавата".

Той подчерта, че многонационалната бойна група на наша територия с рамкова държава Италия търпи развитие. Въоръжените ни сили се стремят да надградят придобития опит, като се ротират военните формирования, трениращи на полигон „Ново село“.

Министър Димитър Стоянов подчерта, че съвместно с военното ръководство са направени реални стъпки за превъоръжаването на армията. „Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор. По този начин най-малкото, което ще се постигне, е допълнителен стимул и желание за служене в редовете на Сухопътни войски. Отливът от армията е голям. Трябва да се мисли не само за техниката, а и за стимули. Тези стимули могат да дойдат само с приемането на нов бюджет. Надявам се Народното събрание да продължи да работи, разумът да надделее и да има редовно правителство. Ако не бъде приет бюджетът, модернизационната програма в армията ще се стопира. Няма как със средствата от бюджет 2022 да продължи работата по проектите за придобиване на 3D радарите, на бойната машина на пехотата и на 155 mm гаубици“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка