Интервю с доц. д-р Сияна Люцканова, ръководител на катедра „Национална сигурност“ във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

Pan.bg 23 май 2024 | 11:24 views (560) commentaries(0)
img Валерия Терзийска

Бихте ли се представили и разказали малко повече за вашата позиция и отговорности във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“?

Казвам се Сияна Люцканова и съм доцент в катедра „Национална сигурност“ във Висшето Военноморско Училища „Н.Й.Вапцаров“ във Варна. Ръководител съм на катедрата от 2023 година. Изминала съм целия академичен път от докторант, асистент, главен асистент до хабилитиран преподавател във военната катедра на училището и в катедра „Национална сигурност“. Моята позиция е ръководна, в духа и традициите на академичната среда обаче аз съм „първа сред равни“. Позицията на ръководител на катедра е изборна, тоест моите колеги са ми гласували доверие, това е едновременно голямо признание и отговорност. Моята работа включва организация и координиране както на административната, така и на образователната, преподавателската и научната дейност на катедрата. Комуникирам и координирам дейността на катедрата с ръководството на факултет „Навигационен“ и с ръководството на училището, както и с моите колеги от други катедри, с които ежедневно работим и обединяваме усилия за да дадем максимума от себе си на нашите обучаеми. Също така, много важна част от моите отговорности са връзките и контактите с „потребителите“ на нашите кадри в страната и в чужбина. Организираме публични лекции, дискусии и срещи с тях, посещаваме ги, за да им дадем възможност да се опознаят. Това е много важно, защото в динамичната и сложна обстановка, в която живеем и работим образованието е „споделена отговорност“ между нас, преподавателите в университета, и работодателите. Вслушваме се в техните нужди и изисквания и се стараем да подготвим адекватно нашите студенти за достъпен и лек старт в кариерата. От друга страна, се вслушваме и в желанията на студентите, защото те са толкова умни и способни, че не рядко ни изненадват приятно с разумни и ефикасни решения относно подготовката им.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Какво ви е мотивирало да се насочите към професия свързана с морето и обучението на морски кадри?

Работя в сферата на сигурността и отбраната от 2006 година, а като добавим и образованието ми в тази област, още по-отдавна… Работила съм в Министерство на отбраната на експертни длъжности. Дължа интереса и професионалното си развитие в сферата на морската политика и военнополитическите аспекти на морската сигурност на моя научен ръководител, флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров. Всъщност колкото и титли да има пред името си за мен е моя учител, гордея се, че съм част от неговата школа. Мотивират ме студентите, образованието е огромна отговорност. Да имам роля и място в техния живот, за да се реализират успешно в професиите си е огромно удовлетворение. И на трето място, морето и научните ми интереси в сферата на неговата сигурност и безопасност. Морето не е на Варна и Бургас, а национално богатство и отговорност. Европа е морски континент и ние сме част от европейското морско пространство с много предизвикателства, но и много възможности за интегрирано, устойчиво синьо развитие.

Как се постига успех? Срещали ли сте трудности по професионалния си път и какви? Какво ви е помогнало да продължите напред?

Все още не се чувствам достатъчно комфортно аз да говоря за успеха, пожелавам си го един ден. За трудностите обаче ще Ви отговоря. Като се обърнеш назад е лесно да кажеш, че трудностите са част от пътя и успеха. Когато ги срещаш и трябва да ги преодоляваш чувствата са смесени. Разбира се, че съм срещала, срещам и сега. На първо място ми помага любовта към работата, тя не ми позволява да се откажа. Това е моята професия, аз съм подготвена за нея, кой друг да се справи.. Не се оплаквам, преминавам през тях тихо, с много търпение, труд, постоянство и визия. Търся съмишленици, съветвам се с моите учители, признавам си неопитността и грешките и се поправям. Старая се да не спирам да се уча, да израствам личностно и социално, да съзрявам.. Носи ми удовлетворение успеха на младите хора, те са по-добри от нас, по-адаптивни, по-широко скроени, по-изискващи и по- мечтаещи! Трябва да работим за по-добро бъдеще и да мислим напред. Ние сме привилегировани поколения, свободни да правим своите избори, да взимаме самостоятелни решения за живота си и да се реализираме тук, в чужбина… хора на света!

ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“е пример за институция която насърчава равенството на половете в сектори, свързани с морето, разработвайки и приемайки план за равенство на половете, както и насърчавайки приема на курсанти-жени. Като ръководител на катедра във ВВМУ бихте ли споделили примери от вашата кариера, отнасящи се до насърчаване на успешната реализация на млади жени в сектор(и), които са доминирани предимно от мъже?

Дали вече не е време да кажем „бяха“ доминирани само от мъже? Много се промениха профилите на съвременните професии, морските и военните не правят изключение. Автоматизацията, дигитализацията, комуникационно-информационната обвързаност, изкуствения интелект и други процеси изискват високо квалифицирани кадри, с много знания и умения в специфични технологични сфери. Как да изключим половината население от това? Не е адекватно. Много дейности се специализираха и интегрираха, взаимодействието в работните процеси се увеличи, за което се изискват и редица от така наречените „меки умения“ като комуникативност, лидерски качества, работа в интеркултурна среда, екипност и редица други.

Условията, в които се упражняват професиите се променят също. Например в корабоплаването много дейности се изнасят от морето на брега, намаля времетраенето на контрактите, кадрите все по-рядко заявяват готовност да прекарват цялата си кариера от началото й до пенсионирането на море.. Това също оказва влияние върху динамиката на морския трудов пазар.

Конкретни примери ще се въздържа да дам, защото със сигурност ще пропусна някой, толкова са много вече. Всеки ден общувам и работя с големи професионалисти- и дами и господа, не ги деля… Наистина резултатите от тези усилия са налице, на преден план излязоха личностните и професионалните качества, психическата и физическата подготовка. Не подбираме по пол нито нашите студенти, нито преподавателския и ръководния състав. Разбира се, че има още път да се извърви, все пак равноправния кариерен достъп на жените в тези професионални сфери не е чак от толкова много време. Далеч съм от мисълта да твърдя, че няма проблеми. Има, има не малко съображения все още спрямо жените. Но хайде да помислим- срещу възпитанието, интелигентното поведение, високото образование и цялостното професионално излъчване предразсъдъците нямат шанс.

Проектът WINBLUE има за цел да увеличи броя на жените на ръководни позиции при вземане на решения, свързани със секторите на синята икономика. Смятате ли, че проекти като WINBLUE и She4Sea могат да помогнат на повече млади жени да се ориентират към професии, свързани с морето?

Да, от личен опит мога да го потвърдя, защото съм имала привилегията да бъда част от няколко такива проекта. Поздравявам Ви за проекта WINBLUE и She4Sea, благодаря за поканата. На първо място проектите ни дават възможност за много професионални контакти, за обединяване на академичния и научен ресурс на много експерти в иновативни и полезни насоки, в полза на бизнеса и на държавните и международни институции. На второ място те имат за задача да информират и да поставят на дневен ред актуални проблеми, да очертават тенденции и да дават насоки. Много често тези проекти имат като продукт учебници, ръководства, ние ангажираме нашите обучаеми в тях, насърчаваме ги да бъдат винаги информирани и в крак с най-новите направления на нашата работа. Убедена съм, че личния пример и академичния фундамент, на който стъпваме в този род проекти, са ключа към постигане на целта- равноправен и справедлив достъп до всички нива в кариерното развитие в морските професии.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Интервю с доц. д-р Сияна Люцканова, ръководител на катедра „Национална сигурност“ във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка