Снимки: НИК 421 посети Рио Гранде в Бразилия преди да отплава през Атлантическия океан за България

Pan.bg 27 фев 2024 | 14:05 views (1287) commentaries(0)
img Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – с бордови номер 421 (НИК 421), посети на 25 февруари 2024 г. пристанище Рио Гранде в Южна Бразилия.

Посещението е за установяване на сътрудничество в изследванията на Антарктида с бразилските военноморски сили и за отбелязване на 90 години от установяването през 1934 г. на дипломатически отношения между Федерална република Бразилия и Република България.

Това е първо посещение на български военен кораб в Бразилия. „Св. св. Кирил и Методий“ беше посрещнат на кея от извънредния и пълномощен посланик на България в страната – Божидара Сърчаджиева, която приветства командира на кораба – капитан II ранг Николай Данаилов, и получи от него доклад за изпълнените задачи по време на експедицията на кораба в Антарктика.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В посрещането се включиха представители на Военноморските сили на Бразилия, пристанищните власти и местни културни дейци. Военният духов оркестър на Рио Гранде изпълни националните химни на двете държави.

На борда на българския кораб беше проведена официална вечеря, организирана от посланика на България в Бразилия за отбелязване на 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Бразилия.

В нея участваха заместник-кметът на Рио Гранде, както и ръководители на институции в града – директорът на пристанищната администрация, началникът на щаба на военноморската база, началникът на федералната полиция и директорът на митницата.

По време на срещата бяха отчетени добрите взаимоотношения между двете държави и бяха обсъдени възможностите за развитие на контактите и сътрудничеството във връзка с изпълнението на бъдещите експедиции на НИК 421 до Антарктида.

Основаният през 1737 г. Рио Гранде, с население около 200 000 души, е последното пристанище на „Св. св. Кирил и Методий“ в Южна Америка.

След прехода през Атлантическия океан и навлизане в Средиземно море е предвидена спирка в Картахена в Испания, където ще се качат за учебна практика през плаването до България 24-ма курсанти, двама преподаватели и един ръководител на практиката от Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ – Варна.

Очаква се корабът да пристигне в Европа около 19 март, а във Варна – в началото на април 2024 г.

Текст: Силвия БотеваНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: НИК 421 посети Рио Гранде в Бразилия преди да отплава през Атлантическия океан за България

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка