Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Мар дел Плата и предаде останки от разбил се в Антарктида аржентински военен самолет

Pan.bg 22 фев 2024 | 12:00 views (1675) commentaries(0)
img В 8:45 часа местно време на 21 февруари 2024 г. българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ акостира на пристанището във военноморската база в Мар дел Плата, Аржентина.

Корабът се връща към България от българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън в Антарктида, където подпомогна научните изследвания на 32-рата наша антарктическа експедиция, достави материали за изграждането на нова научна лаборатория на базата и съдейства за превозването на учени и материали за базите на други държави.

Българският кораб беше посрещнат на пирса от командира на аржентинската Атлантическа военноморска база – комодор Марсело Патерностро, и други трима членове на ръководството на базата.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На пирса пред българския кораб бяха предадени на комодор Патерностро от началника на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ – Варна – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и командира на „Св. св. Кирил и Методий“ – капитан II ранг Николай Данаилов, намерените от българска полева геоложка група при научни изследвания и прибрани на борда останки от самолет (включително част със слънцето – от знамето на Аржентина). Смята се, че това са останки от Neptune 2-P-103 на Аржентинската военноморска изследователска ескадрила, катастрофирал през 1976 г. в планината Бернар на остров Ливингстън, с 11 души загинали, като губят живота си и тримата членове на екипажа на изпратения спасителен хеликоптер, който също се разбива. Катастрофите на самолета и хеликоптера се превръщат в „най-голямата трагедия в историята на аржентинското присъствие в Антарктида“, по думите на капитан III ранг Лукас Акоста – оперативен офицер от аржентинските военноморски сили, който подпомагаше навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан и слезе в Мар дел Плата от борда на българския кораб.

Флотилен адмирал Медникаров предостави на комодор Патерностро доклад за намирането на останките от самолета и за възпоменателната церемония на българския кораб за загиналите аржентински изследователи на Антарктида, състояла се на 4 февруари 2024 г. в района на Бърнард пойнт, на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови.

Комодор Патерностро специално благодари за усилията на българския екипаж и антарктиците ни за съхраняването и почитането на аржентинските герои.

На среща с аржентинските си колеги на борда на българския кораб началникът на ВВМУ разказа накратко за втората антарктическа експедиция на „Св. св. Кирил и Методий“. „Никога не съм бил в Антарктика“, каза комодор Патерностро и прояви голям интерес към плаването дотам на българския кораб.

„За нас Мар дел Плата вече е родно пристанище“, каза флотилен адмирал Медникаров, тъй като и при двете плавания до Антарктида „Св. св. Кирил и Методий“ имаше спирки и в двете посоки на това аржентинско пристанище. „Нашето сътрудничество е полезно и за двете страни, защото учим важни уроци“, каза началникът на ВВМУ. Комодор Патерностро отбеляза, че за аржентинските военноморски сили също е полезно да виждат кораби на други държави и да обменят опит с колеги.

Разстоянието от Комодоро Ривадавия – предишното пристанище, където спря „Св. св. Кирил и Методий“, до Мар дел Плата е около 650 морски мили и беше взето за три денонощия.

Очаква се среща в кметството на Мар дел Плата между флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и капитан II ранг Николай Данаилов с кмета Гилермо Монтенегро.

Мар дел Плата, на 400 километра на юг от столицата Буенос Айрес, е петият по население град на Аржентина, с близо 700 000 жители. Градът е важен туристически, пристанищен и риболовен център на страната. Тук е роден големият музикант и композитор на аржентинско танго – Астор Пиацола, чието име носи летището на града.

В Мар дел Плата българският кораб ще натовари гориво, вода, пресни плодове и зеленчуци, с които да премине Атлантическия океан.

Преди да се отправи на 23 февруари през Атлантическия океан към Варна, „Св. св. Кирил и Методий“ ще спре в бразилското пристанище Рио Гранде за официално посещение по повод 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Бразилия.

Очаква се българският кораб да се завърне от втората си антарктическа мисия в началото на април.

Текст: Силвия БотеваНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Мар дел Плата и предаде останки от разбил се в Антарктида аржентински военен самолет

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка