Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в Комодоро Ривадавия: Благодаря на морските хора на Аржентина за помощта за “Св. св. Кирил и Методий” при мисиите в Антарктида

Pan.bg 18 фев 2024 | 21:26 views (1402) commentaries(0)
img Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров благодари на морските хора на Аржентина за помощта за българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” при мисиите в Антарктида. Той участва в пресконференция в град Комодоро Ривадавия в Аржентина, където корабът спря на път обратно за България от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В този най-голям град на провинция Чубут в Патагония има около 2 000 потомци на преселили се преди век българи, чието дружество носи същото име като кораба – “Св. св. Кирил и Методий”. Флотилен адмирал Медникаров участва в среща на българските антарктици и екипажа на кораба с българската общност в техния културен център като разказа, че има роднини в Аржентина като една от тях присъства на срещата в Комодоро Ривадавия. На срещата началникът на ВВМУ и командирът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов разговаряха с кмета на Комодоро Ривадавия Отар Макарашвили.

“В тези две експедиции на българския кораб до Антарктида имах възможността да контактувам с много от тях и искам да им изкажа нашите специални и най-искрени благодарности. Специално благодарим и на военноморските сили на Аржентина за тяхната помощ и за тяхното позитивно отношение. Благодарение на тази помощ трима от нашите офицери преминаха специален курс за плаване в условията на Антарктида и ние получихме много ценни уроци как да се справяме в това ново непознато за нас море като плаваме сред айсберги и в условията на ледени полета стоварваме техника и оборудване на брега. Днес видях, че в Аржентина имаме още едно прекрасно “българско” пристанище, освен Мар дел Плата – Комодоро Ривадавия. Надявам се, че тази първа визита на “Св. св. Кирил и Методий” в Комодоро Ривадавия е само първа стъпка на нашето сътрудничество”, каза адмирал Медникаров на пресконференцията.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Командирът на НИК 421 капитан II ранг Николай Данаилов определи посрещането на българския кораб в Комодоро Ривадавия като невероятно. “За втори път плаваме в Атлантическия океан край бреговете на Аржентина и постепенно изучаваме пристанищата й. Посетихме Мар дел Плата и Ушуая, но тук почувствахме българската нишка. Невероятно е усещането да изпееш българския химн на пирса в Комодоро Ривадавия, за което съм изключително благодарен от името на моя екипаж. Вярвам, че България ще продължи да присъства в Антарктида и Аржентина”, каза капитан II ранг Данаилов.

Ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев предаде писма от кмета на Бургас Димитър Николов и ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” с предложения за партньорство с аржентинския град Комодоро Ривадавия. Кметът на Комодоро Ривадавия Отар Макарашвили върна писмо до бургаския кмет, с което приема предложението за партньорство и за предприемане на следващи стъпки за побратимяване на двата града. Той подписа писмото по време на срещата на българските антарктици и екипажа с българската общност в центъра на дружеството “Св. св. Кирил и Методий”.

Ректорът на Националния университет на Патагония “Сан Хуан Боско” проф. Лидия Бланко също прие предложението за партньорство със Софийския университет. Тя обсъди и с началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров възможностите за партньорство между двете висши училища. Проф. Бланко разказа, че в университета в Комодоро Ривадавия има 20 000 студенти 2 000 преподаватели и още 500 научни работници. Флотилен адмирал Медникаров връчи на проф. Бланко почетен плакет на ВВМУ.

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов отбеляза прекрасната възможност за задълбочаване на връзките с Комодоро Ривадавия посредством кораба, който е един символ на възможности. “Освен това имаме тази силна база, която е българската асоциация “Св. св. Кирил и Методий” със същото име като кораба”, каза посланик Михайлов.

“Искам да ви поздравя за всичко, което правите в Антарктида и за всичко, което прави българската общност в този град”, каза бъдещият посланик на Аржентина в България Алехандро Мейет.

В разговорите с представители на кметството на Комодоро Ривадавия и управата на провинция Чубут участваха и Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия “Св. св. Кирил и Методий” и Ружка Николова, председател на Аржентино – българската фондация в Буенос Айрес, която представя и учредената през 2022 г. Федерация на българските дружества в Аржентина.

Българският кораб ще отплава от Комодоро Ривадавия на 18 февруари в 9 часа сутринта местно време за Мар дел Плата в Аржентина и след това ще спре в Рио Гранде в Бразилия преди да прекоси Атлантическия океан на път за Варна, където се очаква да се завърне в началото на април.

Текст: Силвия Ботева

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в Комодоро Ривадавия: Благодаря на морските хора на Аржентина за помощта за “Св. св. Кирил и Методий” при мисиите в Антарктида

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка