60 ГОДИНИ 4-И ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 02 юни 2023 | 20:15 views (9217) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ВМСНа 2 юни 2023 година, във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-та годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби.

Със заповед на тогавашният командващ на флота вицеадмирал Иван Добрев № ОК-01325 от 14 май 1963 г. е създаден 4-ти Отделен дивизион малки противолодъчни кораби (МПК) с командир капитан ІІІ ранг Петър Желев, а датата 2 юни, на която влиза в сили заповедта, е обявена за празник на дивизиона.

В своето развитие този дивизион преминава през редица структурни промени и модернизации на материалната база. През 1981 г. вече е в състав от три противолодъчни кораба проект 204 и три малки противолодъчни кораби проект 201М. През 1993 г. дивизионът е преименуван от „противолодъчен” в „патрулен”, а корабите - от „противолодъчни кораби“ в „корвети“.

Нов момент в развитието на дивизиона патрулни кораби е неговото първо участие в международно учение на 15 април 1993 г. Това съвместно плаване има своето значимо място в историята на военния ни флот, тъй като се явява предшественик на подписването на програмата „Партньорство за мир”.

През 1994 г. дивизионът е в състав от четири противолодъчни кораби – „Летящи”, „Бдителни”, „Безстрашни” и „Храбри”. Поставено е началото на успешните участия на дивизиона в международните учения от серията „Бриз”, което продължава и през следващите години.

От 2005 г. е в сила новата организация на формированието. В периода от 2005 до 2009 г. от Кралство Белгия са получени 3 фрегати тип Е-71 и са им присвоени имената „Дръзки”, „Верни” и „Горди”.

По повод тържественото отбелязване на 60-та годишнина на дивизиона, със заповеди на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи.

Командирът на дивизиона капитан І ранг Радко Пенев благодари на личния състав за полаганите от тях ежедневни усилия при изпълнение на всички поставени задачи, въпреки трудностите и предизвикателствата на моряшкото ежедневие.

Флотилен адмирал Велков поздрави военните моряци от 4-ти Дивизион патрулни кораби и им пожела здраве, свобода на духа и самочувствие в делата им, за да заслужат признанието и обичта на следващите поколения.

Контраадмирал Михайлов поздрави командването и личния състав на дивизиона, като им пожела да пазят висок войнския си дух и все така неуморно и всеотдайно да работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военноморските сили на България.

Празникът продължи с церемония за валидиране на илюстрована пощенска карта с оригинален знак и специален пощенски печат на тема „60 години от създаването на Четвърти дивизион патрулни кораби”. Лиляна Драгоева – Директор Регионално управление „Югоизточен регион” на Български пощи ЕАД, заедно с контраадмирал Кирил Михайлов, флотилен адмирал Велко Велков и капитан І ранг Радко Пенев извършиха валидирането на пощенската карта.

Празникът приключи с „Ден на отворени врати в дивизиона” за гостите и близките на военнослужещите от дивизиона.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


60 ГОДИНИ 4-И ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка