Старши матрос Иван Неделчев от НИК 421: ...Изпитах гордост, че ще пътувам до едно българско място на края на света

Pan.bg 31 мар 2023 | 11:22 views (547) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 94: Старши матрос Иван Неделчев от НИК 421 - Меланхолията на дългото плаване се бори с положителен дух и усмивка на уста

Меланхолията на дългото плаване се бори с положителен дух и усмивка на уста. Това сподели в интервю за БТА старши матрос Иван Неделчев, рулеви на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който взе участие в 31-вата родна антарктическа експедиция до остров Ливингстън.

„Преди да стана част от екипажа на НИК 421 служих в редиците на военноморските сили – първо на фрегатата „Смели“, а после и на рейдови миночистачи. След закриването на дивизиона на миночистачите продължих да служа и в сухопътно поделение. Получавайки предложението на капитан II ранг Николай Данаилов да служа на кораба „Св. св. Кирил и Методий“, дори не се и замислих и приех“, разказва старши матрос Неделчев, чиято функция е да изпълнява заповеди, подадени му от вахтения офицер или от командира, за да може корабът да маневрира.

„В самото начало дори не знаех, че ще изпълняваме подобна мисия – знаех, че корабът ще служи като учебен на Висшето военноморско училище. След като разбрах, че на НИК 421 му предстои да извърши логистична дейност до Антарктика, изпитах гордост, че ще пътувам до едно българско място на края на света“, споделя той.
Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/433339-starshi-matros-ivan-nedelchev-ot-nik-421-melanholiyata-na-dalgoto-plavane-se-bo


Снимка - ВВМУ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка