Ден 90: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" е на тра́верс от бразилския град Витория

Pan.bg 28 мар 2023 | 12:57 views (284) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 90: "Св. св. Кирил и Методий" е на тра́верс от бразилския град Витория

Във вечерните часове от 90-ия ден на антарктическата си мисия, 26 март, българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се намира на тра́верс (бел. ред.: направление, перпендикулярно на курса на плавателен съд, самолет или неговата диаметралната плоскост, съответстващ на курсов ъгъл от 90°) спрямо бразилския град Витория, столица на щата Еспирито Санто.

Това отбеляза пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421 – к-н III ранг Радко Муевски.

Корабът плава със скорост от 10 възла при насрещен вятър от 10 метра в секунда и вълнение от 3-4 бала, поддържайки курс 28° (север-североизток), допълни той.

"Св. св. Кирил и Методий" плава към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април.

Там на борда ще се качи нова група от 24-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) във Варна, които, подобно на свои 23-ма колеги в началото на пътуването, ще проведат 10-дневна плавателна практика.

След Картахена НИК 421 ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия. Очаква се корабът да приключи изцяло плаването си, акостирайки във Варна в края на април.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/430531--sv-sv-kiril-i-metodiy-e-na-tra-vers-ot-brazilskiya-grad-vitoriya

Снимка - ВВМУ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка