Ден 74: Командирът на НИК 421 поздрави екипажа и връчи грамоти след прекосяването на пролива Дрейк

Pan.bg 11 мар 2023 | 06:54 views (446) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 74: Командирът на НИК 421 поздрави екипажа и връчи грамоти след прекосяването на пролива Дрейк [

Часове преди да пристигне в чилийското пристанище Пунта Аренас командирът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – к-н II ранг Николай Данаилов, поздрави екипажа си, както и българските и испанските антарктици на борда на плавателния съд, по повод успешното прекосяване на пролива Дрейк, който е считан за един от най-бурните и опасни морски пътища в света.

На сборния пункт откъм десния борд на НИК 421 беше проведена скромна церемония, на която присъстващите получиха символични грамоти за преодоляването на морската теснина, деляща Южните Шетландски острови от Южна Америка.

Командирът на кораба заяви, че е горд с екипажа, че успешно е завършил може би най-сериозния етап от историческата първа мисия на кораба до остров Ливингстън и българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“, разположена там.

К-н Данаилов поздрави присъстващите на борда не само за успешното преминаване през пролива Дрейк, но и за сполуката през последвалия пролив Льо Мар между Южна Америка и островите Естадос, където корабът се справи с много силно вълнение и насрещен вятър преди да навлезе в Магелановия проток.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/421942-komandirat-na-nik-421-pozdravi-ekipazha-i-vrachi-gramoti-sled-prekosyavaneto-na-

Снимка - ВВМУ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка