ИЗГУБЕНИЯТ СВЯТ: ТАЙНИТЕ НА УЛИЦА "ЛЕВАНТИ" В РИБАРСКО СЕЛИЩЕ-БУРГАС

Pan.bg 22 ное 2022 | 22:26 views (3328) commentaries(0)
img Българските морски новини № 948

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Рибарско селище-Бургас и нашия Черноморски приятел капитан Грегорио Фуентес

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 20 март 2019 г. в брой № 416 на рубриката "Българските морски новини" гостувахме в Рибарско селище-Бургас и се разходихме по неговите многобройни канали, тесни улички и надникнахме в малките дворчета (снимки 16-27).

Тогава отбелязахме, че две от улиците тук носят имената "Консервна" и "Леванти" и Ви показахме морските артефакти на входа на селището - две котви, котвена верига, импровизирана мачта и табелата с незабравимия цитат от творчеството на Ърнест Хемингуей "Всичко, което е далеч от морето е провинция" (снимки 1, 2 и 16).

Тукашната улица "Консервна" "изневерява" на творчеството на Хемингуей, но се родее с това на друг велик писател - Джон Стайнбек, като извежда името си от неговия калифорнийски роман "Улица "Консервна".

На 20 август т.г. се завърнахме на същата улица в рибарското селище, за да Ви покажем една интересна новост - паметника на Джон Стайнбек, открит в началото на 2021 г. (снимки 10-15).

Той се намира в близост до прочутото ресторантче "Морски сговор" и котвите на входа на селището.

Създаден е по повод учредяването на Народно читалище (НЧ) "Димитър и Константин Миладиновци" Струга - Рибарско селище Бургас - 2020.

Основата на мемориала създава асоциацията за издигаща се морска вълна. В нея са вградени барелеф на Стайнбек и две паметни плочи. Самият паметник отбелязва началото на улица "Консервна".

Днес се завръщаме в рибарското селище и продължаваме нашата разходка по "Леванти" или улицата, която е съседна на "Консервна" (снимки 3 и 9). Тук се намира ресторантчето "Морски сговор", където винаги можете да хапнете прясна риба (снимки 4 и 5).

На улица "Леванти" можете да видите типичните за селището рибарски хижи. По принцип всеки нов рибар, моряк, механик, капитан или най-общо казано морски човек е добре дошъл тук и първоначално може да бъде настанен при някой от по-старите морски вълци, където чиракува.

След като натрупа опит и се сдобие с лодка е време да помисли и за собствено жилище. В случая "жилище" е силно казано, защото новодошлите успяват с много труд, и то едва на втората или третата година от пребиваването си в селището да си набавят поне фургон.

Няколко такива фургона, наричани рибарски хижи са разположени на улица "Леванти" (снимка 8). По правило те никога не се монтират на земята поради опасност от бури и наводнения, а върху пилони.

В близост до рибарската хижа на снимка 8 е ресторантчето "Морски сговор" (снимки 4 и 5).

Припомняме, че в поредицата, посветена на паметниците, вдъхновени от връзката между човека и морето Ви показахме композицията "Очакване" във Варна (снимки 40-47), паметника на капитан Грегорио Фуентес - прототип на стария рибар от новелата на Ърнест Хемингуей "Стареца и морето" (снимки 32-37), арт-композицията "Виа Понтика" или "Момчето, което говори с морето" в Бургас (снимки 38-39).

Последната е вдъхновена от стиховете на Недялко Йорданов. Хлапето с птиците, което е основен елемент в композицията ни връща назад във времето, в чудния свят на "Момчето, което говори с морето", в който няма нито помен от подлост, нито пък жажда за слава.

Благодарим на капитан Грегорио Фуентес за снимките и очакваме следващото му включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежиНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ИЗГУБЕНИЯТ СВЯТ: ТАЙНИТЕ НА УЛИЦА "ЛЕВАНТИ" В РИБАРСКО СЕЛИЩЕ-БУРГАС

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/47 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка