Дронове на Морско училище правят екопроучване на Бургаския залив

Pan.bg 17 юли 2022 | 07:46 views (1871) commentaries(0)
img Росица Колева

Екип от специалисти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в проучване на екологичното състояние на Бургаския залив. Изследването е по съвместен проект на община Бургас, Морско училище и университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Нови специализирани роботи за подводно изследване, някои от които са част от дрон-флотилията на флотската ВВМУ, започнаха проучване на екологичното състояние на морето.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Целта е да бъде заснето и обследвано морското дъно за полимерни отпадъци, метали, стъкло и след това да бъде картирано. След направата на картата ще се предприемат действия за водолазно почистване на по-сериозно замърсените места.

По проекта се изследват шест точки. Това са пристанищата Бургас и Сарафово, Ченгене скеле, Северен централен плаж и част от акваторията на Бургаския залив. Дронове от въздуха пък следят отпадъците по повърхността на морето.

Работата на подводните дронове се наблюдава от контролен център, който е обособен на плавателен съд.

Единият от дроновете е специфичен, тъй като освен с платформа, която пренася сензорите за обследване и предаване на данни, разполага и с пневматична ръка, която може да захваща определени обекти. Така роботът вади проби от замърсявания в различни райони от акваторията на Черно море.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Дронове на Морско училище правят екопроучване на Бургаския залив

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка