Инспекторска група от Република Сърбия посети Съвместното командване на специалните операции в съответствие с Виенския документ от 2011 г.

Pan.bg 11 юни 2024 | 11:13 views (1025) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


На 5 юни 2024 г. Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бе посетено от инспекторска група от верификационния център на Република Сърбия, съгласно подписан Протокол между министерствата на отбраната на Република България и Република Сърбия, относно мерки за укрепване на доверието и сигурността, допълващи Виенския документ от 2011 г.

Чуждестранните наблюдатели бяха посрещнати в щаба на СКСО от командира на Командването генерал-майор Явор Матеев. В негово присъствие заместник-началникът на щаба по ресурсите полковник Йордан Василев запозна гостите със структурата и задачите на Специалните сили на Българската армия. След брифинга делегацията посети района, в който са дислоцирани групите „Специални сили“, където им беше демонстрирана бойната техника, въоръжение и снаряжение на въоръжение във формированията.

По-късно на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ гостите наблюдаваха демонстрация на способности от операторите от Специалните сили, включваща провеждането на стрелби с различни типове стрелково оръжие и изпълнение на елементи от тактики, техники и процедури, тренирани и прилагани от бойните формирования на СКСО.

Представителите на верификационния център на Сърбия изказаха своята благодарност за гостоприемството на своите домакини по време на посещението си в СКСО и изразиха задоволство от видяното по отношение на демонстрираните способности, обновената материална база и високата натренираност и професионализъм на военнослужещите от Специалните сили на Българската армия.

-----
Виенският документ от 2011 г. е международно споразумение и съдържа мерки за укрепване на доверието и сигурността във военната област. Целта му е повишаване на откритостта и прозрачността по отношение на военните дейности, извършвани на територията, заобикалящите морски зони и въздушното пространство на всички европейски държави. Той е механизъм за обмен на информация относно военните сили, основните системи въоръжения и техника и тяхното разположение, бюджет и доставки, както и консултации и сътрудничество. Прилага се за цяла Европа и участващите държави от Централна Азия, членки на ОССЕ.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Инспекторска група от Република Сърбия посети Съвместното командване на специалните операции в съответствие с Виенския документ от 2011 г.

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка