Българските и американските Специални сили отново рамо до рамо

Pan.bg 31 май 2024 | 19:21 views (992) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСОУспешно приключи поредната съвместна подготовка (JCET) между Силите за специални операции на България и САЩ, която се проведе от 7 до 29 май 2024 г. в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с участие на формирования от 1-а, 68-а, 86-а и 3-а група „Специални сили“ на СКСО и 20 група за специални операции от Съвместното командване на специалните операции на САЩ.

Целта на подготовката беше усъвършенстване на способностите при съвместно отработване на задачи между тимовете в рамките на занятия по огнева, инженерна, свързочна, военномедицинска и тактико-специална подготовка, с акцент на тактически действия в градска среда и затворени пространства.

През изминалите три седмици на интензивни тренировки операторите от Специалните сили на Българската армия и ВС на САЩ демонстрираха висока мотивация и умения. Военнослужещите обмениха опит по отношение на използваните стандартните оперативни процедури за проникване в сграда, освобождаване на заложници и планиране на специални операции.

Съвместната подготовка на Специалните сили на България и САЩ завърши с двудневно тактическо учение на тема „Разузнаване и провеждане на специална операция за освобождаване на заложници“.

За нуждите на учението бяха сформирани съвместни българско-американски тимове за специални операции, които получиха задача, планираха и проведоха директни действия върху обект на противостоящите сили. В хода на изпълнение на задачата беше добита разузнавателна информация за задържан заложник в съседен обект. След детайлно планиране и прецизно проведена операция, на следващия ден заложникът беше освободен.

Станалите традиционни през последните години съвместни подготовки между Силите за специални операции на България и САЩ спомагат за поддържане и усъвършенстване на способностите на операторите от бойните формирования на СКСО и допринасят за постигане на пълна оперативна съвместимост с партньорите от Силите за специални операции на САЩ.

На 29 май 2024 г. подготовката завърши с церемония, на която командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, в присъствието на офицери от Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България, приветства участниците в подготовката и изрази своето задоволство от постигнатите резултати и демонстрираната отлична сглобеност на съвместните екипи.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Българските и американските Специални сили отново рамо до рамо

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка