Формирования от Специалните сили на Българската армия участваха в отбелязването на 148-aта годишнина от Априлската епопея в Батак

Pan.bg 17 май 2024 | 08:33 views (1318) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресценътрана СКСОНа 16 май 2024 г. с тържествена проверка /заря/ бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлската епопея в Батак. Честванията започнаха с архиерейска вечерня с петохлебие, отслужена от Знеполския епископ Арсений и поднасяне на венци и цветя пред старинния храм-костница „Света Неделя“, с които бяха почетени героизма и саможертвата на светите Баташки мъченици. В церемонията взеха участие и учениците от 5-ти гвардейски ученически отряд от град Батак.

Почетния строй на формированията от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бе поздравен от командира на СКСО ген.-майор Явор Матеев, който прие рапорта на командващия зарята подполк. Богдан Бобев – началник на щаба на 86-а група Специални сили.

Под звуците на „Кол славен“, изпълнен от военният духов оркестър на СКСО с диригент лейт. Венцислав Стефанов, представителните роти и присъстващите гости на родопския град паднаха на колене в едноминутно мълчание, за да почетат паметта на загиналите баташки герои от 1876 година.

Слово по повод годишнината произнесоха кметът на града инж. Георги Харизанов и областният управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова.

„В априлската епопея, Батак даде всичко със своята велика саможертва пред олтара на Отечеството. Със своя чутовен подвиг през 1876 г., Батак накара света да се надигне в защита на поробените българи. Нека не забравяме днес, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето трябва да помниш и уважаваш миналото си“ заяви в словото си Валентина Кайтазова.

Гости на тържествените мероприятия бяха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, областният управител на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, началникът на Военно окръжие II степен – Пазарджик подполк. Петър Петров, народни представители от 49-ото Народно събрание, ръководители и директори на териториални структури в област Пазарджик, представители на местната власт, просветни и родолюбиви организации, граждани и гости на града.

Тържественият военен ритуал завърши с празнични илюминации, озарили небето на родопския град-герой.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Формирования от Специалните сили на Българската армия участваха в отбелязването на 148-aта годишнина от Априлската епопея в Батак

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка