Военнослужещи от Специалните сили на Българската армия завършиха успешно базов курс за снайперисти (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 23 апр 2024 | 17:51 views (2285) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСОВ периода 8-19 април 2024 г. в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се проведе базов курс за снайперисти. В него взеха участие военнослужещи от бойните формирования на СКСО.

Под ръководството на инструктори от Учебен център за подготовка и бойно осигуряване (УЦПБО) и опитни снайперисти от групите Специални сили, бъдещите специалисти преминаха през 3 основни фази на обучение – теория, тактика и стрелба.

Практическите елементи по „Тактическа подготовка” се проведоха в подножието на Родопите и включваха изготвяне на маскировка, скрито придвижване денем и нощем, заемане на скрита позиция за пряко наблюдение с цел добиване на информация, откриване на трудни за поразяване цели на далечни дистанции и тяхното елиминиране, както и много други.
Огневата подготовка се проведе на СУТК „Црънча“, като военнослужещите се обучаваха правилно да боравят с оптическия прибор, оръжейната снайперска система и цялото оборудване, необходимо за прецизни изстрели на далечни дистанции. Също така тренираха стрелба от неудобни позиции, работа и комуникация по двойки – „наблюдател и стрелец”, бързо откриване и поразяване на цели на големи дистанции.

За да бъде един военнослужещ снайперист от Специалните сили на БА, той трябва успешно да е преминал фазата „Интензивна подготовка“ от модула „Начална военна подготовка“ за новоназначени военнослужещи в бойните формирования на СКСО. По време на тази подготовка се тестват необходимите качества на операторите, които ще им бъдат необходими в бъдещото им развитие в Специалните сили - воля, упоритост, търпение, физическа издръжливост, психическа устойчивост, добра ориентация.

Инструктор в снайперския курс, който е командир на звено по огнева подготовка в УЦПБО споделя – „Първото и най-важно качество за снайпериста е високия интелектуален капацитет. Той трябва да е не само физически издръжлив и да има висока психическа устойчивост, но операторът, обучаващ се за снайперист, трябва да е от уникална порода, да е готов да оцелява във всякакви условия и да взема правилни решения в екстремни ситуации при изпълнение на поставените задачи.
По време на курса, оценявахме обучаемите всеки ден. След всяко проведено занятие им правехме задълбочен анализ, което помогна да осъзнаят грешките си и да ги отстранят възможно най-бързо.
Като пряк ръководител на курса, с дългогодишен опит в снайперската подготовка, с моите колеги инструктори, успяхме да предадем част от своите солидни знания и умения на новото поколение снайперисти и мога да гарантирам, че всеки оператор, завършил този курс има необходимата основа, нужна за успешното изпълнение на поставените му задачи. Разбира се наученото в курса е само задължителния минимум, необходим за по-нататъшната подготовка на снайперистите“.

Пет снайперски екипа (наблюдател и стрелец) завършиха успешно базовия курс, който приключи с изпълнение на цялостна задача за 24 часа. Бъдещите снайперисти трябваше да демонстрират всички натрупани до момента знания и умения. Задачата им включваше скрито придвижване до указан обект за разузнаване, заемане на скрита позиция за добиване на информация и неутрализиране на указана от инструктора цел.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Военнослужещи от Специалните сили на Българската армия завършиха успешно базов курс за снайперисти (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка