Оперативен сбор на командира на Съвместното командване на специалните операции

Pan.bg 26 мар 2024 | 07:04 views (1252) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСО
iснимката е илюстративна

Състоя се тридневният оперативен сбор на командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на тема „Предизвикателства пред развитието на СКСО и участието в създаването на регионалното Компонентно командване на специалните операции „Браво“ /SOCC-B/, в рамките на новия модел на Силите на НАТО“.


Сборът бе открит и ръководен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, като в докладите и дискусиите взеха участие зам.-командирът полковник Иван Райков, началникът на щаба полковник Йордан Йорданов, командирите, заместник-командирите и началниците на щабове на 1-а, 3-а, 68-а и 86-а група „Специални сили“, щабния батальон, батальона за логистично осигуряване и Учебения център за подготовка и бойно осигуряване, както и началниците на отдели и отделения от Щаба на Командването.

Основните доклади бяха фокусирани върху развитието на военнополитическата обстановка в зоната за разузнавателен интерес на Командването, представени бяха новият модел на Силите на НАТО и задачите, свързани с участието на СКСО в инициативата за създаване на регионалното Компонентно командване на специалните операции SOCC-B, съвместно с Командването на силите за специални операции на Румъния; приоритетните проекти и направления за превъоръжаване и развитие на инфраструктурата на СКСО; комуникационно-информационните системи и системата за документална сигурност на класифицираната информация.

На проведените дискусии се обсъдиха перспективите и проблемните въпроси, свързани с индивидуалната и колективната подготовка; предизвикателствата свързани с набирането, селекцията и специалната подготовка на кадри за Специалните сили на Българската армия, тяхното мотивиране и кариерно развитие; проблемните въпроси по обмена на информация със разузнавателните органи и структури от Министерството на отбраната, Българската армия и други структури от сектор „Сигурност“, както и в съюзен формат.

По време на сбора командирите на групи „Специални сили“ се обявиха за пореден път за промяна на нормативната уредба, с цел осъвременяване на допълнителното възнаграждение за специфични условия на летателния състав – парашутисти. Възнаграждението за тази високорискова дейност не е осъвременявано от 2010 г. и води до отлив на високо подготвени кадри за бойните формирования на СКСО, както и до липсата на кандидати за назначаване на длъжностите за оператори в Специалните сили. Паралелно с този проблем, командирите на формирования от СКСО отчитат, че влизането в сила на заповед №ОХ-02/10.01.2024 г. на министъра на отбраната, относно определяне на размера на допълнителните възнаграждения за фактическо командване или ръководство на личен състав, има отрицателно въздействие върху мотивацията на командирите от всички степени. Причината е, че с оглед спецификата на състава и организацията на формированията на СКСО, с новата заповед допълнителни възнаграждения за фактическо командване на командния състав от всички степени в Специалните сили бяха намалени, а някои командири бяха лишени от тези средства.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка