Стартира най-голямото учение на Специалните сили TROJAN FOOTPRINT 2024

Pan.bg 29 фев 2024 | 14:53 views (575) commentaries(0)
img
pan.bg
По информаци яна Прес;центъра на СКСО

На 29 февруари 2024 г. на специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“ на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия бе дадено началото на най-голямото учение на Силите за специални операции на НАТО в Европа TROJAN FOOTPRINT 2024.

На откриващата церемония командирът на 3 група Специални сили полковник Тодор Даков, приветства българските и чуждестранните участници и пожела на всички успех при изпълнение на задачите.


"TROJAN FOOTPRINT 2024 е основно учение на Силите за специални операции в Европа. От една страна, то е фокусирано както върху подобряване на способността на специалните сили да се противопоставят на широк спектър от заплахи, така и върху увеличаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост на страните от Алианса. От друга страна TROJAN FOOTPRINT повишава военната готовност, подобрява доверието и развива дълготрайни взаимоотношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа. Накрая, но не на последно място, TROJAN FOOTPRINT е възможността за нас да демонстрираме нашите умения и решителност да се борим с всяка заплаха, независимо от къде идва и кога ще се случи“ заяви в обръщението си полковник Даков и завърши с думите „това учение ще предизвика вашите възможности и ще изисква максимални усилия, но вярвам, че ще работите заедно, ще се подкрепяте и в крайна сметка ще завършите мисията си успешно“.

Международното учение TROJAN FOOTPRINT 2024 се провежда в периода от 28 февруари до 15 март на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия, където е позиционирано Компонентното командване на Силите за специални операции за учението.

На територията на България участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО и около 50 военнослужещи от САЩ и Румъния.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка