Приключи най-трудното изпитание за новоназначените военнослужещи в групите Специални сили – етапа „Интензивна подготовка“ (ГОЛЯМА ЕКШЪН ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 11 дек 2023 | 09:44 views (3074) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСООт 27 ноември до 7 декември 2024 г. в Съвместното командване на специалните операции (СКСО), се проведе етапа „Интензивна подготовка“, който е последното препятствие за новоназначените военнослужещи по време на модула „Начална военна подготовка“. В него взеха участие не само войници, но и сержанти и офицери, които са назначени през годината в бойните подразделения на формированията от СКСО.

Интензивната подготовка се проведе на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ под ръководството на инструктори от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО (УЦПБО) с командир майор Петър Влахов. По време на подготовката, военнослужещите преминаха над 120 километра в силно пресечена планинско-гориста местност с денивелация около 4400 метра, като през цялото време бяха в пълна изолация и с 24-часова постоянна готовност за изпълнение на поставените задачи. С времето организма натрупва умора и се изтощава от недоспиване и постоянни физически и психически натоварвания, което допълнително утежнява ежедневието на бойците.
От стартирали тридесет и шест военнослужещи, 70% от тях завършиха успешно подготовката. За да може един човек да издържи на това натоварване, то той трябва да има волята и желанието да надскочи своите възможности както от физическа гледна точка, така и от психическа.

На 7 декември 2023 г. в последния ден от изпитанието, бяха раздадени удостоверения за успешно завършване на „Интензивната подготовка за военнослужещи от групите Специални сили“, а командирът на УЦПБО майор Влахов се обърна към тях с думите: „Вие преминахте една от най-натоварващите подготовки в СКСО за операции, провеждани от Специалните сили. Преминахте подготовка, в която доказахте, че имате волята и физическите качества да служите в нашите редици. През десетте дни на интензивната подготовка бяхте подложени на физическо и психическо натоварване, на стрес, на безсъние, на борба със себе си. Казах ви в началото, да не очаквате, че ще бъде лесно, но съм убеден, че много от вас са преоткрили себе си. Преоткрихте лични качества и способности, които не сте очаквали да имате. Преминатата подготовка и постигнатите резултати не са самоцел, а една база, една необходима предпоставка за последващото ви обучение. Вие показахте, че си заслужава да бъде инвестирано във вас, че заслужавате да се обучавате в следващия модул, който да ви квалифицира за справяне с поставените задачи и изпълнение на мисиите на групите „Специални сили“. До тук вие разчитахте основно на воля и физика, но от тук нататък ще трябва да разчитате и на своя интелект и да се съсредоточите в придобиване на необходимата ви професионална квалификация за изпълнение на вашите функционални задължения“.

Интензивната подготовка има за цел да провери способността на всеки един боец от групите „Специални сили“, до колко той е мотивиран, издръжлив на всякакви условия, дали може да работи в екип под силен стрес и не на последно място – да изпълнява поставените му високоотговорни и високоприоритетни задачи с поемане на голям риск. Не всеки би се справил при тези условия, затова и военнослужещите от Специалните сили на Българската армия са там, където другите не могат и това е, което ги отличава от другите видове Въоръжени сили.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Приключи най-трудното изпитание за новоназначените военнослужещи в групите Специални сили – етапа „Интензивна подготовка“ (ГОЛЯМА ЕКШЪН ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка