NAVDEX 22 - Fincantieri представи S800, подводница оптимизирана за тайни подводни операции

Pan.bg 24 фев 2023 | 09:51 views (1895) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com и EDR news


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


На протичащото в Абу Даби (ОАЕ) военноморско изложение NAVDEX 22 италианската корабостроителна компания Fincantieri представи най-новата си лека подводница S800, предназначена за тайни операции в плитки води. Стана ясно, че тя вече е привлякла вниманието на клиенти от Пакистан и региона на Персийския залив.

Базирана на по-голямата подводница S1000, S800 е с по-малък размер - 51 m дължина и 10 m височина, но има подобни възможности и е оборудвана с много от технологиите вложени в по-голямата й „сестра“. Има 18 души екипаж, работи на дълбочина до 250 m и има автономност под вода от 7 дни, без да е необходимо да изплава на повърхността.

Пенсионираният контраадм. Марчелино Корси, старши консултант на Fincantieri, акцентира върху способността на подводницата да остава скрита. „Нейните размери и характеристики на корпуса от оперативна гледна точка я правят най-подходящия стратегически актив за подпомагане на операциите на Силите за специални операции, осигурявайки възможност за спускане и прибиране на две подводни транспотни средства в напълно тайни мисии“.

Обикновено първият клиент, който експериментира с продуктите на италианския производител на кораби, са италианските ВМС. В случая на S800 обаче, тъй като Marina Militare няма специфично изискване да експлоатира по-малки подводници, подводницата ще бъде изпробвана от първия експортен клиент. Според представител на компанията както Пакистан, така и страните от Персийския залив са проявили сериозен интерес към платформата.

Това идва на фона на значителна регионална тенденция през последните години, при която арабските държави все повече се стремят да разширят своите военноморски способности, особено в контекста на нарастването на напрежението с Иран. Според неотдавнашен доклад на НПО „Инициатива за ядрен анализ“, към февруари 2023 г. ВМС на Ислямска република Иран разполагат с подводен флот от 19 до 27 единици, които им дават значителен подводен капацитет. Пакистан също започна модернизация, за да увеличи подводния си флот. Исторически страната закупи няколко малки подводници тип Cosmo MG110 от Италия през 1988 г.

Създадена на базата на концепции, опит и технологии, разработени с програмите U212 и U212NFS, и по-малки платформи, предвидени от Fincantieri за работа в плитки води, леката подводница S800 се характеризира с компактен дизайн с обща дължина от 51 m, диаметър на здравия корпус от 4,80 m и обща височина (включително перископите) от 10 m. Подводницата разполага с автоматизирана система за управление с 4 Х-образни кормила в кърмата „X“ и направляващи повърхности в предната част на корпуса, което позволява на подводницата да извършва много бърди ималки маневри и да следва контура на морското дъно.

С надводно и подводно водоизместване съответно 750 и 850 тона, S800 има дизелово-електрическа енергетична установка с AIP (Air Independent Propulsion) система, включваща 12-цилиндров турбокомпресорен V-образен дизелов двигател с синхронен генератор и електрически двигател с възбуждане с постоянен магнит, задвижващ витлова група с диаметър 3 метра и две батерии, заедно с два модула горивни клетки с максимална изходна мощност от 70 kW всеки.

Според Fincantieri въвеждането на AIP инсталация на малки подводници позволява „много висока издръжливост при потапяне“ чрез конвенционално дизелово-електрическо задвижване, както и намаляване до нула на коефициента на недискретност. Очакваната издръжливост е 7 дни патрулиране под вода, като в същото време изключително тихата работа на системата с горивни клетки гарантира запазване на минимален акустичен силует .

Постигната е много нисък акустичен силует чрез оптимизиране на системите на подводницата, за да се избегне откриването чрез системи за борба с подводници. С работна дълбочина от 250 m и максимална скорост под вода от над 15 възла, подводната издръжливост на батерии при 4,5 възла и AIP при същата работна скорост е съответно над 200 и 700 nm, докато автономността достига 4500 nm с използването на шнорхел и батерии, като общата автономност е съответно 30 и приблизително 7 дни с AIP.

С екипаж от 18 души (офицерите и матроси) и способността да носи екип от 8 подводни плувци/SOF оператори, S800 има 4 многофункционални конзоли (три за бойната система и една за управление на платформата) и сонарен комплект, включващ сонар с пасивна флангова решетка, сонар с пасивна цилиндрична решетка, активна решетка, активен сонар за избягване на препятствия, заедно с пасивен сонар с цилиндрична решетка за прихващане на целите. Комплектът от сензори включва също атакуващ перископ, оптична мачта за търсене, комуникационни и навигационни радарни мачти, EW комплект с антена RESM на перископ, както и подводен телефон, заедно със система за противодействие на торпедата.

С 5 пневматични торпедни тръби, оръжейният товар на леката подводница S800 се състои от 5 тежки торпеда в пусковите установки и четири плюс едно в торпедното отделение, което позволява максимален инвентар от 9+1 оръжия. Очаква се това да са тежки торпеда Leonardo Black Shark Advanced (BSA).

"Благодарение на своя размер и характеристики на корпуса, S800 е оперативно най-подходящият стратегически актив за поддръжка на мисии на Силите з аспецалин операции, осигурявайки възможност за спускане и прибиране на 2 подводни транспротни апарата при пълна тейна" заяви контраадм. Корси.

Контраадм. Корси сподели, че изграждането на S800 ще отнема приблизително една година, докато сглобяването на по-голямата версия S1000 отнема около 2,5 г.

Текст къ снимка: Макет на подводницата представен на NAVDEX 22
Текст към графика: Италианската Fincantieri разкри дизайна на подводницата S800, базирана на S1000 (графика Fincantieri)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


NAVDEX 22 - Fincantieri представи S800, подводница оптимизирана за тайни подводни операции

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка