Военнослужещи от Специалните сили участваха в учението Junction Strike-21 в Румъния

Pan.bg 16 ное 2021 | 11:58 views (718) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСО

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции участваха в учението „Junction Strike - 21“ (JUST21), което се проведе в Румъния.

JUST21 е учение за сертификация на Компонентно командване на специални операции и Морска тактическа група за специални операции от състава на Командването на силите за специални операции (КССО) на Румъния. В него участваха над 800 румънски военнослужещи с приблизително 100 единици транспортни средства, плавателни съдове, самолети и вертолети, както и 100 чуждестранни военнослужещи от армиите на съюзни или партньорски страни.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев присъства на деня за високопоставени гости на учението. Той проведе разговори с румънския си колега генерал-майор Тибериус Шербан и с началника на отбраната на страната генерал-лейтенант Даниел Петреску. Обсъдени бяха въпроси, свързани с развитието на Силите за специални операции (ССО) като съвместни оперативни сили, както и сертификационния процес на Специалните сили на национално и коалиционно ниво в рамките на НАТО.

Натрупаният опит е изключително полезен за нашата страна, като се има предвид, че КССО на Румъния за първи път сертифицира Морска тактическа група за специални операции.

По време на учението беше повишено нивото на оперативна съвместимост чрез планиране и изпълнение на мисии и специфични съвместни операции на ССО и хармонизиране на работните процедури в многонационална среда.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка