Военнослужещи от СКСО на България повишиха подготовката си за планиране и провеждане на специални операции в градска среда

Pan.bg 16 ное 2021 | 07:16 views (727) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцзентъра на МО

От 1 до 12 ноември 2021 г. България бе домакин на българо-британска съвместна подготовка, провеждана в Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В първия й етап участваха новоназначени бойни санитари от СКСО и Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, които преминаха обучение за оказване на помощ на пострадали на бойното поле и получиха сертификати за успешно участие в курса по военно-медицинска подготовка.

През втория етап на съвместната подготовка български формирования от Специалните сили повишиха своите знания и умения по планирането и провеждането на специални операции в градска среда. Бяха изпълнени задачи, свързани с отработвани елементи от новата концепция на НАТО за използването на силите за специални операции при неутрализиране на съвременни рискове и заплахи.

„Подготовката изпълни предварително набелязаните цели и съм убеден, че и двете страни натрупаха сериозни позитиви от съвместната работа. По време на занятията се надгради и оперативната съвместимост между формированията при планиране и провеждане на операции, развиха се и приятелските взаимоотношения между военнослужещите. Продължаваме възходящата линия на развитие на взаимоотношенията ни през последните две години и така ще бъде и занапред“ заяви генерал-майор Явор Матеев в обръщението си към участниците на церемонията по закриване на съвместната подготовка. На нея присъстваха посланикът на Великобритания у нас Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън и аташето по отбраната на Великобритания к-н I ранг Алекс Буш.

„Това е иновативна подготовка, която ни дава възможност с новопридобитите умения и затвърдените знания да бъдем актуални на съвременните заплахи“, подчерта генерал-майор Матеев и изказа благодарност на Н.Пр. Роб Диксън за личната му ангажираност в този процес.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка