Сръбските специални сили получиха нови многоцелеви бронирани машини

Pan.bg 26 яну 2021 | 23:30 views (2101) commentaries(1)
img
pan.bg
Представители на сръбското министерство на отбраната обявиха въвеждането в експлоатация на десет леки многоцелеви бронирани машини BOV M16 Miloš (снимката горе). Оборудването бе доставено на войските от компанията Jugoimport. Сега мобилността на сръбските специални сили ще се увеличи значително. По време на предаването на машините в местоположението на 72-ра бригада за специални операции в Панчево присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Небойша Стефанович и началникът на Генералния щаб генерал Милан Мойсилович. Сръбският министър на отбраната Стефанович подчерта, че бронираните машини са създадени със силите на сръбските разработчици. И това е много важно за войските, тъй като колкото по-високо е нивото на вътрешните разработки, толкова по-независима е сръбската армия в получаването на средства за отбрана и нападение. Министърът изрази увереност, че бронираните машини ще бъдат използвани от специалните сили с максимална ефективност в името на защитата на интересите на Сърбия. Военнослужещите от 72-ра бригада за специални операции имаха възможност да се запознаят с характеристиките на това средство на полигона и да проверят огневата мощ, нивото на балистична защита и маневреността на различни терени. Сръбската бригада беше оборудвана и с няколко безпилотни наземни машини Miloš (известни също като Little Miloš) (снимката долу), въоръжени с универсалните 7,62-mm картечници Zastava M86. Тези бронирани средства са оборудвани с термовизионна камера, която може да разпознава хора на максимално разстояние до 450 m. Бронираната машина може ефективно да се използва по време на нощни бойни операции. Министър Стефанович също така обяви допълнителни доставки на военна техника за сръбските въоръжени сили, включително новите бронетранспортьори Lazar-3 и гаубиците Nora-B52K1 M15. Многоцелевият автомобил BOV M16 Miloš беше представено за първи път на обществеността на изложението IDEX 2017. Той е проектиран и произведен в завода на Jugoimport SDPR във Велика Плана близо до Белград. Машината сега се произвежда и в завода в Куршумлия в южната част на Сърбия. Miloš тежи 12-14 t и е оборудван с двигател Cummins ISB 300 с мощност 300 к. с., който му позволява да се движи със скорост от 110 km/h по асфалтирани пътища. С пълно зареждане с гориво, Miloš може да измине около 600 km. Новият брониран автомобил е в състояние да се движи с едно зареждане без да спира до 8 часа по асфалт
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и 3-4 часа по черен път. Базовата версия, доставена на военните в средата на януари, беше оборудвана с дистанционно управляем оръжеен модул М15 с 12,7-mm картечница, разположен над кабината на екипажа. Модулът включва и оптикоелектронна глава с лазерен далекомер и дневно-нощни камери. В задната част на превозното средство е разположен 82-mm шестцевен димов гранатомет за самозащита. Освен това е възможно да се инсталират огневи средства с ръчно управление, противотанкови пускови установки за управляеми ракети или 40-mm автоматичен гранатомет. Според производителя превозното средство има високо ниво на балистична защита (ниво 3 в предната част на корпуса и ниво 2 отстрани според стандарта STANAG 4569) и противоминна защита (нива 2a и 2b съгласно стандарта STANAG 4569 ). В сръбските въоръжени сили бронираната машина Miloš ще изпълнява широк спектър от задачи, включително патрулиране, разузнаване, граничен и териториален контрол, транспорт и поддръжка на специалните операции. Освен това тя ще действа като командирска машина и ще участва в антитерористични операции. Въоръжението й ще зависи от естеството на мисията. Безпилотният Miloš тежи 620 kg и има ниво на балистична защита 1 по стандарта на НАТО STANAG 4569. Важен елемент от неговото оборудване е оптикоелектронният комплекс с дневна камера, разпознаваща човешка фигура на разстояние 1000 m (тя има 30-кратно увеличение) и топловизионна камера с 4-кратно цифрово увеличение, разпознаваща целта на разстояние 450 m. Автомобилът получи и лазерен далекомер с максимален обхват 200 m и от лявата страна на оптикоелектронната система - дневна / нощна камера за шофиране и офроуд- навигация. Задачата на малкия Miloš е да поддържа специалните сили и разузнавателните звена, както и да съдейства при антитерористичните операции в урбанизирани и труднодостъпни райони. Към днешна дата са създадени няколко предсерийни производствени единици, които непрекъснато се модифицират.
Л. Дойчинов
По информация на https://tehnowar.ru


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Сръбските специални сили получиха нови многоцелеви бронирани машини

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 07 фев 2021, 23:32
   
  7
   
  3

  Гледам ги тия безпилотни машинки, и си мисля.

  Толкова ли е трудно и ние да разработим подобни устройства.

  Вероятно не са по силите на умрелите ни военни заводи, но ако се използва потенциала на цалята индустрия в държавата. И малко електроника от тъй наречените ни съюзниците.

  Със сигурност могат да се създадат, доста интересни образци с прилични възможности.

  Обаче тука трабва да се вкарват, а не да се точат средства. Та затова не е перспективно !

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка