90 години български ВВС

Pan.bg 20 окт 2011 | 11:44 views (10241) commentaries(0)
img Иван Бориславов, Българските ВВС и Студената война

През следващата 2002 г. българската авиация (по-скоро това, което е останало от нея!) и българската авиационна общественост ще отбележат три юбилейни годишнини – на 13 август се навършват 90 години от първия полет на български летец със самолет, собственост на българската войска, над България (поручик Симеон Петров), на 8 септември – 110 години от първото издигане на български офицер (подпоручик Кънчев) с балон и от прякото участие на подразделение от българската войска във въздухоплавателната дейност. На 16 октомври се навършват 90 години от първото бойно използване на българските самолети във война по време на обсадата на Одрин (1912-1913 г.).
По този случай “Еър Груп 2000” ще издаде поредица от материали, които ще имат благородната задача да държат будна авиационната общественост и да напомнят, че И НИЕ СМЕ ИМАЛИ АВИАЦИЯ. Настоящият кратък исторически обзор напомня с текст и образи за развитието на българските Въздушни войски в ней-героичния им период.
До юбилеите ще се появят още: “Българските авиатори във войните 1912-1918 г.” (2 книжки), “Българските ВВС и Студената война” (2 книжки), “Гражданската авиация на България – възход и падение”, “И ние сме строили самолети” (2 книжки).
В края на всяка книжка ще има специален талон. Когато поредицата завърши, читател, който изпрати в редакцията ВСИЧКИТЕ ТАЛОНИ В ОРИГИНАЛ, ще получи право да участва в томбола за книга на авиационна, оръжейна или морска тематика от изданията на “Еър Груп 2000” и “Пропелер” по негов избор, с автограф от автора (авторите). Книгите, сред които можете да избирате, ще бъдат обявени в последния талон.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка