Ракетният синдром на Никита Хрушчов

Pan.bg 16 юни 2011 | 09:56 views (9715) commentaries(0)
img Началото на шейсетте години носи много различни, най-често неприятни новости за българските летци. Тогава в СССР се развихря ракетната еуфория на Никита Хрушчов, която дава своето отрицателно отражение както в съветската авиация, така и в авиациите на всички страни от Варшавския договор. Не подминава тя и България. Издигната е доктрината, че всички задачи в бъдещ военен конфликт ще се решават от ракетните войски. Едва ли не всеки самолет, появил се над бойното поле, ще бъде свалян моментално от ракета. Локалните конфликти в Азия и Африка след няколко години ще опровергаят напълно тази доктрина, но пораженията от нея са неизчислими.
Военновъздушните сили са превърнати в част от една недомислица, наречена ПВО и ВВС, която на практика обезличава бойната авиация като вид въоръжени сили. (Имаше анекдот, че според Хрушчов е абревиатура на заканата “Всех Вас Сократить!” Командващ на ПВО и ВВС е генерал-полковник Славчо Трънски, бивш партизански командир, чиято основна военна подготовка се изразява в трудовашка служба преди 9 септември 1944 г. и партизанстване из Югославия и Трънско. “Завършените” по-сетне военни академии не го променят кой знае колко. Неговото отрицателно отношение към авиацията, на която гледа като на нещо отиващо си, нещо от вчерашния ден, действа угнетяващо на всички воини със сини пагони. Единствено противодействието (доколкото можеше да го указва – Бел. авт.) на командващия авиацията в ПВО и ВВС ген.-лейтенант Симеон Симеонов, професионален летец, също бивш партизанин, но от съвсем друго “тесто”, крепи самочувствието на летците и техниците.
Генералът или Монката, както говорят за него хората по частите, е втората личност в историята на българските ВВС след генерал Захари Захариев, допринесла в голяма степен за развитието на българската бойна авиация. Човек, отдаден изцяло на авиацията, обичан от всички летци и техници, живеещ с болките и грижите им. В един момент някъде “горе” здравият разум надделява и командващ ПВО и ВВС става Монката. Това е още един от “златните периоди” на българските ВВС. За жалост коварна болест изтръгва “Генерала” съвсем млад от бойния строй на българските авиатори.
Периодът “Трънски” е време , за което повечето от служителите тогава в авиацията си спомнят с горчивина...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка