Спортно-възпоменателно събитие Murph Challenge-24 в памет на загиналите служители от структурите на МO и МВР

Pan.bg 25 юни 2024 | 07:46 views (317) commentaries(0)
img Pan.bg

На 22 юни, Черешова задушница, на стадиона в град Смолян, се проведе спортно-възпоменателното събитие The Murph Challenge ‘24 в памет на загиналите служители от структурите на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

В мероприятието участваха представители на 65-та група морски специални сили „Тихина“, 61-ва механизирана бригада – Карлово, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, 101-ви алпийски полк – Смолян, 110-ти логистичен полк – Пловдив, 1-ви разузнавателен батальон – Свобода, Областна дирекция на МВР – Пловдив, много граждани, ученици и гости на града, специално дошли да участват в предизвикателството.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Домакин и организатор на събитието беше спортен клуб „Алпинист 101“ и военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк. Община Смолян оказа подкрепа, като предостави материалната база за провеждането на мероприятието.

Гости на спортно-възпоменателното събитие бяха заместник-кметът на община Смолян Мариана Цекова, председателят на общинския съвет в града Димитър Кацаров и началникът на щаба на 4-ти артилерийски полк подполковник Коста Делев.

Тежката CrossFit тренировка се заключава в изпъление за определено време и с тактическата жилетка с тегло не по-малко от 10 кг на следните упражнения: 1600 метра (1 миля) бягане, 100 набирания, 200 лицеви опори, 300 клека и отново 1600 метра бягане.

От всички участници в изданието „Предизвикателството на Мърф“ за 2024 г. първото място зае ефрейтор Станимир Бумбалов от 61-ва механизирана бригада, втори се нареди ефрейтор Сюлейман Кайлитски от101-ви алпийски полк, а на почетното трето място се класира инспектор Иван Пойдовски от ОД на МВР-Пловдив.

На всички участници бяха връчени финансови, предметни награди или грамоти, осигурени от спомосъществувателите на инициативата.

С особен символизъм беше изпълнено присъствието на българския еквивалент на „тюлените“ на САЩ – тим от 65-та група морски специални сили, водени от капитан-лейтенант Деян Стефанов. Елитните бойци, които продължават своята алпийска подготовка в учебния център на 101-ви алпийски полк, активно подпомагаха домакините в провеждането на мероприятието.

Успешното провеждане на събитието се превърна в огромна мотивация за организаторите, поставяйки си амбициозни цели, в реализирането на които ще се уверим през следващото издание на The Murph Challenge.Историята на „Предизвикателството на Мърф“

Възпоменателният ден е посветен на Майкъл Патрик „Мърф“ Мърфи (Michael Patrick "Murph" Murphy), офицер от ВМС на САЩ, служил в едно от най-елитните подразделения на специалните части в света – Морските тюлени или Navy SEALs, наречени така, поради способностите им да оперират във всяка една от трите основни бойни среди - Sea, Air, and Land – море, въздух и земя.

В началото на 2005 г. Мърфи е назначен за командир на взвод „тюлени“ и отправен в Афганистан, като част от Операция Enduring Freedom.

На 28 юни 2005, Мърфи, заедно с още трима негови братя по оръжие участва в операция RED WINGS (Червени крила). Мисията им се заключавала в пленяване или ликвидиране на един от най-важните лидери на движението Талибан – Ахмад Шах, в провинция Кунар, източен Афганистан. Групата е стоварена с хеликоптер и първоначално успешно изпълнява своята задача. Съвсем случайно, временната им база за възстановяване е разкрита от местни овчари, които „тюлените“ залавят, но не виждайки пряка заплаха за живота си, впоследствие освобождават. Час по-късно, „тюлените“ са атакувани от огромно количество талибани, при това, буквално от всички страни. Единственият шанс за оцеляване е бил извличане на групата посредством хеликоптер, но тъй като се намират в силно пресечена планинско-гориста местност, радиосредствата им нямат обхват. За да осъществи радиокомуникация, Мърфи се изкачва на върха, но теренът не предоставя възможност за прикритие. Мърфи е смъртоносно ранен, но успява да поиска помощ. Изпратен е MH-47 Chinook, с 16 оператори от специалните сили, от които 8 са „тюлени“. Хеликоптерът е свален с РПГ. Всички на борда загиват. Тимът от 4-ма води битка в продължение на два часа срещу неравен брой противник. Десетки талибани са убити, но заедно с тях загиват Мърфи и още двама негови бойни другари. Единственият оцелял е медикът Маркус Лютрелл, който поради множеството наранявания и фрактури не е в състояние да върви. Същият, буквално изпълзява разстояние от 10 километра преди да изпадне в безсъзнание, след което намерен и спасен от местни селяни, противници на талибаните. Впоследствие, трима (от които двама посмъртно) са наградени с военноморски кръст, а Мърфи с Medal of Honor (медал на честта) – най-високото военно отличие.

Майкъл Мърфи

Именно дадената CrossFit тренировка, която Майк нарича „Body Armor”, е била любимата му. Първата тренировка в памет на героя се провежда в САЩ през 2012 г. Оттогава тренировката е ежегодно събитие.

В България, събитието в памет на Майк, се провежда за първи път през 2015 г., като се отдава почит и на загиналите бойци от специалните части от страните-членки на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Организатор на събитието е бившият военнослужещ от тогава 68-ма бригада „Специални сили“ и ветеран от 1-ви пехотен батальон в Ирак, снайперистът Тодор Станков. Предизвикателството се провежда ежегодно до 2018 г., включително.

Пандемията възпрепятства организирането на публични тренировки по света, но прави „Мърф“ още по-силен. През 2020 г. американският участник в Спартанска надпревара (Spartan Race) Хънтър Макинтайър поставя неофициален рекорд, изпълнявайки тренировката за 34 минути 13 секунди, а Лий Дейвис от Rhapsody CrossFit в Чарлстън, Южна Каролина, изпълнява 16 рунда на „Мърф“ за по-малко от 24 часа. Греъм Десерт, който изпълнява „Мърф“ всеки ден в продължение на 365 дни, завършвайки на 20 февруари 2021 г.

На 22 юни 2024 г. беше подновено публичното провеждане на „Мърф“, като за първи път кросфит-тренировката е извън Пловдив. Организаторите от клуб „Алпинист 101“ решиха да посветят подновеното издание на „Предизвикателството“ на всички униформени в България, отдали живота си по време на изпълнение на служебния си дълг. Защото всеки паднал, изпълняващ служебния си дълг пред Родината и народа си е герой! Без значение, дали той принадлежи към Специалните сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Пожарна безопасност и защита на населението, Жандармерия, Специални операции и борба с тероризма, Гранична полиция, Национална полиция или Борба с организираната престъпност.

Ето защо за участниците „Предизвикателството на Мърф“ не е просто състезание, а преди всичко отдаване на почит на падналите другари, колеги и приятели. Затова и всеки, който намери психически и физически сили да предизвика самия себе си, преминавайки през това трудно изпитание, заслужава уважение.

В същото време отдаваме заслужено признание и адмирираме тези, които са тренирали седмици и месеци наред, за да се явят на събитието максимално подготвени и мотивирани, показвайки най-доброто, на което са способни, преследвайки върха, преследвайки нищо друго, освен победата, но не заради самата победа, а защото чрез нея те отдават дължимото на загиналите герои, чиито години си преминали в огромни психически и физически натоварвания, за да бъдат способни да се справят с всяка една задача, да изпълнят всяка една мисия, без значение колко трудна е тя.

Автор: подполковник Иван Запрянов, заместник-командир на 101-ви алпийски полк – Смолян.

Снимки: 101-ви алпийски полк и 61-ва механизирана бригада.

www.landforce.armf.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Спортно-възпоменателно събитие Murph Challenge-24 в памет на загиналите служители от структурите на МO и МВР

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка