Киев разкритикува идеята за допускане на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата през 2024 г.

Pan.bg 08 дек 2023 | 10:45 views (419) commentaries(0)
img
pan.bg

МОК ще действа отговорно, ако забрани на руснаците да се крият под неутрален флаг и „не позволи на Русия да използва спорта за военна пропаганда“, каза украинският спортен министър.

Министърът на младежта и спорта на Украйна Матвей Бедни разкритикува предложението за допускане на спортисти от Русия и Беларус с неутрален статут до Олимпиадата през 2024 г., изразено от редица национални олимпийски комитети и спортни федерации на олимпийската среща на върха на 5 декември в Лозана. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на министерството в четвъртък, 7 декември. - https://mms.gov.ua/news/matvii-bidnyi-rosiiski-neitralni-atlety-maiut-ti-zh-pasporty-shcho-i-okupanty-iaki-vbyvaiut-ukraintsiv

Министърът изрази надежда, че Международният олимпийски комитет (МОК) ще действа отговорно и ще забрани на представители на Руската федерация и Беларус да се крият под неутрален флаг и „няма да позволи на Русия да използва спорта за военна пропаганда“. Той отбеляза, че Русия е единствената страна в света, която е нарушила принципа на олимпийското примирие три пъти - през 2008, 2014 и 2022 г.

Според министъра, украинците спазват принципа на неутралитет, но неутралитет е възможен само в мирно време. Когато има война и една нация убива друга нация, тогава "неутралността" се превръща в безотговорност, каза той.

Министърът: Допускане до състезания след отказ от руски паспорт

Единствената възможност, както каза Бедни, руските спортисти да участват в Олимпийските игри е да се откажат от руския си паспорт. „Това е единственият възможен начин днес един спортист да докаже, че спортните постижения са негов основен приоритет и той не поема отговорност за убийствата на украинци“, подчерта той. В същото време ръководителят на Министерството на спорта добави, че Украйна подкрепя решението на Изпълнителния комитет на МОК да позволи на спортисти, които преди това са участвали в състезания за Руската федерация, да сменят гражданството си.

Ако се допуснат спортисти от Русия, едва ли би могло да се разчита на участието на украински спортисти. „От морална гледна точка е трудно да се състезаваш с онези, които искат да те убият – не образно, а буквално“, каза Бедни. Според него, украинските спортисти постоянно са обект на провокации от страна на руснаците.

Източник: DW Снимка: static.euronews.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка