144 години от Ден първи на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България

Pan.bg 31 юли 2023 | 07:11 views (1859) commentaries(0)
img Pan.bg

Днес, 31 юли (нов стил 12 август) 2023 г. отбелязваме 144 години от Ден първи на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България.

По този повод предлагаме на нашите читатели една дописка от вестник "Целокупна България" (бр. 16/26 август 1879 г.), посветена на събитието.

Дописката е интересна, защото от нея научаваме детайли от организационен (известието за предстоящото събитие е разпространено от офицерите от Дунавската флота до чиновниците и по-първите граждани на 30 юли) и официално-делови характер (офицерите предварително раздават т.нар. "призователни билети" или покани, в които е записано "Ще се издигне българското знаме").

В допълнение в текста откриваме и един доста по-практичен портрет на първите български моряци (наречени маринери, които прилежно чистят и мият с вода параходите, броени минути преди началото на официалната церемония).

Анонимният автор на дописката от вестник „Целокупна България“ не пропуска да отбележи и положителните, и отрицателните страни на събитието.

Той разбира, че моментът е тържествен и го отбелязва (над първата Българ. Флота гордо ще се развее левът), но от погледа му не убягват някои нелицеприятни факти.

За русенци събитието е дребна работа и не е в състояние да ги заинтересува, а голяма част от присъстващите са…чужденци!

В заключение може да се каже, че описанието на т. нар. Ден първи на българската флота, публикувано във вестник „Целокупна България“ е по-балансирано и по-реалистично от добре познатото на всички изследователи кратко изложение, поместено във вестник „Българин“, а в известен смисъл и уникално, защото добавя интересни детайли към вече познатите ни „Бележки и спомени по Морската ни часть“ от Константин Божков и статията „По случай 60 годишнината на Дунавската на Негово Величество флотилия“ от капитан I ранг Сава Н. Иванов.

В текста на дописката във вестник „Целокупна България“ е допусната печатна грешка - датата "21-й юлий" на петия ред следва да се чете "31-й юлий".

Издателство "Еър Груп 2000" ООД има удоволствието да съобщи на читателите, че също днес, 31 юли 2023 г. ще излезе от печат том II от поредицата "Българските кораби", озаглавен "Дунавската част в Първата световна война. Колубарският капан". Очаквайте подробности.

image

image

Малко известна графика от Галац и една добре позната картина от Русчук, на които са изобразени в последователност две важни събития от лятото на 1879 г. Горе – последният транспорт на руски войски в баржи по река Дунав, които се завръщат от новосъздаденото Княжество България в Русия (източник: The Graphic от 16 август 1879 г.). Баржите са буксирани от параходен влекач. Долу – снемане на руския и вдигане на българския военноморски флаг над подарените от Русия кораби (художник Христо Нейков)

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка