КУЛМИНАЦИЯ: 1917-а ИЛИ ОСИГУРЯВАНЕТО НА ФИНАНСИРАНЕ ЗА ПОДВОДНИЦИ, МИНИ, ВОДОХВЪРЧИЛА И СПАСИТЕЛЕН ДОК ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОЕНЕН ФЛОТ (ЧАСТ 2)

Pan.bg 12 апр 2023 | 11:51 views (1930) commentaries(0)
img Морска историческа хроника № 95

Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев

В брой № 94 на рубриката "Морска историческа хроника" отворихме темата за осигуряването на финансиране за плавателни съдове и материали за българския военен флот през 1917 г.

Тогава обещахме да представим на нашите читатели VII постановление на Министерски съвет от 5 май с. г.

Днес се завръщаме към темата с информация за финансовите параметри, както и данни за корабите и въоръжението, които се планира да бъдат закупени за българския военен флот


ДА СИ ПРИПОМНИМ

Сведения за въпросното финансиране откриваме в VII постановление на Министерски съвет, взето на заседанието му от 5 май 1917 г., вписано в протокол под № 65.

Постановлението е подписано от секретаря [на Министерски съвет] М. Арнаудов.

Препис от постановлението под № 771 с гриф "Тайно" е изпратен от Министерски съвет до Министерството на войната (Главно интендантство) на 9 май 1917 г.

Самият препис е заверен от Началник на бюджетната секция с чин майор, чието име не се чете под документа, както и от Адютанта на флота лейтенант Скутунов.

ПОДВОДНИЦИ, МИНИ, СПАСИТЕЛЕН ДОК, ВОДОХВЪРЧИЛА...

В текста на документа бойните флотски средства и материали са разпределени в девет точки. Сред тях са няколко подводници, мини, спасителен док, водохвърчила и други.

Съгласно постановлението стойността им трябва да се изплати от общия кредит за военните нужди.

На [българското] Министерство на войната се разрешава да изпише чрез Пруското и Австро-Унгарското Военни министерства за нуждите на Флота на Н. Величество [цар Фердинанд] бойни флотски средства и други флотски материали, както следва:

1. Един готов подводник от Герман[ската] марина около 300 тон[а].

2. Четири подводници от по 350 тона и две от около 650 т[она].

3. Около 36 самодвижни мини за подводниците.

4. Един спасителен док за подводниците с подемна сила около 900 тона.

5. Да се откупи Германската морска водохвърчилна станция в[ъв] Варна по инвентара й и то само онова, що е годно за служ[ба].

6. Дванадесет водохвърчила с хангар и пр.

7. Тридесет моторни лодки.

8. Шест буксирни катери от по 50-60 тона и два буксирни катери от по 150 тона.

9. Два транспортни кораби с по 200 тона до 250 тонаж и две канонерки от по 128 тона от Австрийския тип "Барш".

Разрешението се дава на основание Закона за допълнение на Закона за извънреден свръхсметен кредит от 50 000 000 милиона лева за военни нужди от 29 септември 1912 г., утвърден с Указ № 19 от 16 април 1916 г.

В някой от следващите броеве на рубриката "Морска историческа хроника" ще запознаем нашите читатели с общите технически данни на корабите и въоръжението, които се планира да бъдат закупени.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка