КАЛОЯН ПАНЧЕЛИЕВ: 12 ГОДИНИ ПРЕДИ "ПРОВИДЕНИЕ" ИЛИ ЗА ПАРАХОДА НА ХАДЖИ ЙОВАНЧО СПАСОВИЧ

Pan.bg 12 сеп 2022 | 23:38 views (1320) commentaries(0)
img Морска историческа хроника № 82

Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев

В девета част на серията от публикации, посветени на удивителната морска биография и постиженията на Константин Фотинов от Самоков във възрожденското корабоплаване, се докоснахме до личността на неговите търговски контрагенти. Сред тях са П. Николаевич, хаджи Йованчо Спасович и хаджи Рали Мавриди.
Както видяхме в брой № 69 на рубриката „Морска историческа хроника“ през есента на 1850 г. хаджи Йованчо пристъпва към реализирането на едно изключително дръзко начинание – наемането или закупуването на кораб със собствен капитал без участието на други съдружници.

За намирането на подходящ плавателен съд, осигуряването на капитан/екипаж и товар, както и за самото натоварване той разчита съответно на Константин Фотинов, хаджи Рали Мавриди и П. Николаевич.
Информация за подготвителните дейности на хаджи Йованчо се съдържа в кореспонденцията между него и Константин Фотинов в периода август – септември 1850 г. От писмата между тях разбираме, че и преди да пристъпят към проекта за наемането или закупуването на кораб двамата се занимават активно с морска търговия и корабоплаване т.е. те вече имат съответния опит и не са случайни предприемачи в тази сфера


От брой № 69

Подобно на кореспонденцията между Константин Фотинов и П. Николаевич (вж. брой № 65 и 69 на рубриката „Морска историческа хроника“) и в тази между Константин Фотинов и хаджи Йованчо Спасович откриваме въпроси и проблеми от финансов, оперативен, практически и документален характер относно финансовата, оперативната, практическата и документалната дейност на предприятието, в която те са реални участници. По-долу ще разгледаме данни, сведения и факти от следните писма от кореспонденцията между хаджи Йованчо Спасович и Константин Фотинов в периода август – септември 1850 г.:

-писмо от 12 август 1850 г. (документ № 313);

-писмо от 18 август 1850 г. (документ № 314);

-писмо от 26 август 1850 г. (документ № 315);

-писмо от 2 септември 1850 г. (документ № 316);

-писмо от 9 септември 1850 г. (документ № 317) и

-писмо от 16 септември 1850 г. (документ № 318).

ФИНАНСОВИ ВЪПРОСИ

Описание: От кореспонденцията разбираме, че хаджи Йованчо изпраща на Константин Фотинов груп с пари по параход (вид услуга, част от портфолиото на корабната поща, предлагана от параходните дружества през Възраждането).

Хронология и примери: В писмото от 12 август 1850 г. (документ № 313) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че може да му изпрати груп с пари (грошове) от Цариград.

В писмото от 18 август 1850 г. (документ № 314) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че му изпраща пари, които Фотинов ще получи след 5-6 дни с другия параход.

В писмото от 26 август 1850 г. (документ № 315) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че му е изпратил по параход един груп с пари – общо 1037 гроша. Марката на неговия груп е IS № 1 (т.е. инициалите на личното и фамилното му име на латиница). Първоначално хаджи Йованчо е възнамерявал да изпрати на Константин Фотинов до 5600 гроша.

От писмото от 2 септември 1850 г. (документ № 316) разбираме, че Константин Фотинов има щети от получения груп с маркировка IS №1.

image
Паметник на Константин Фотинов в двора на профилираната гимназия в гр. Самоков, която носи неговото име. Снимка - К. Панчелиев

ОПЕРАТИВНИ ВЪПРОСИ

Описание: От кореспонденцията разбираме, че хаджи Йованчо информира Константин Фотинов за движенията на корабите, съобщава му за натоварените от него и отплавали кораби.

Хронология и примери: В писмото от 18 август 1850 г. (документ № 314) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че му изпраща известно количество стока с по-следващия параход. Видът на стоката и наименованието на парахода не се уточняват.

В писмото от 26 август 1850 г. (документ № 315) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че каикът [под гръцки флаг с капитан Янули Пану], на който са натоварени буретата е отплавал от Цариград за Нова Фоча на 24 август.

ПРАКТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ

Описание: От кореспонденцията разбираме, че хаджи Йованчо изпраща на Константин Фотинов подходящи опаковки за следваща пратка – например празни бурета.

Хронология и примери: В писмото от 12 август 1850 г. (документ № 313) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че има намерение да натовари на (неназован) кораб пратка от бурета.

В писмото от 18 август 1850 г. (документ № 314) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че е натоварил 100 бурета на кораба на Янули Пану под гръцки флаг.

ДОКУМЕНТАЛНИ ВЪПРОСИ

Описание: От кореспонденцията разбираме, че хаджи Йованчо изпраща на Константин Фотинов писма, както и товарителници и фактури за натоварената стока.

Хронология и примери: В писмо от 18 август 1850 г. (документ № 314) хаджи Йованчо информира Константин Фотинов, че му изпраща фактура за стипцата.

В писмо от 2 септември 1850 г. (документ № 316) хаджи Йованчо изисква от Константин Фотинов да му изпрати фактура и товарителница, за да разбере на каква стойност е заемът на капитана на кораба и колко остава да дължи. Имената на капитана и кораба не се посочват в писмото. Подробности за заема също не се съобщават.

ЗА КОРАБА С ПЛОДОВЕТЕ

В две от писмата, съответно от 26 август 1850 г. (документ № 315) и 9 септември 1850 г. (документ № 317) хаджи Йованчо дава инструкции на Константин Фотинов във връзка с определен плавателен съд, наречен от него "кораба с плодовете".

В първото писмо хаджи Йованчо инструктира Константин Фотинов да му вземе 110 кантара стипца и да я сложи в малки бурета по два кантара; всичко това да сложи в кораба с плодовете.

Във второто писмо хаджи Йованчо инструктира Константин Фотинов да му вземе до 10 000 броя лимони (хубави едри лимони на цена по 150-160 гроша за 100 броя) и да ги сложи в кораба с плодовете.

Също във второто писмо хаджи Йованчо инструктира Константин Фотинов да му вземе 1 буре със 100 оки боровинки заедно с плодовете, ако успее за кораба.

От цитираните писма установяваме, че плодовете ще бъдат основният товар на въпросния кораб. Видът на плодовете и наименованието/капитана на кораба не се уточняват на този етап в кореспонденцията. Към основния товар от плодове следва да бъдат добавени допълнително: 110 кантара стипца, 10 000 броя едри лимони и 1 буре със 100 оки боровинки.

Както вече знаем от предишните части на поредицата "12 години преди "Провидение", от своя страна Константин Фотинов пренасочва заявките за закупуване на стока за натоварване на кораби към съдружника си П. Николаевич в Нова Фоча.

В четвърта част от поредицата, публикувана на 28 септември 2021 г. в брой № 55 на рубриката "Морска историческа хроника" установихме, че към 3 септември 1850 г. в Нова Фоча вече е пристигнал корабът на капитан Ан. Камбури и е започнало натоварването му.

Прочитът и анализът на следващите писма от периода септември-октомври с.г. ясно показват, че точно това е корабът/параходът закупен или нает от хаджи Йованчо Спасович.

С тяхното съдържание ще се запознаем подробно в един от следващите броеве на рубриката "Морска историческа хроника", когато ще публикуваме и заключителните, единадесета и дванадесета част от поредицата "12 години преди "Провидение".

(Следва)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка