Министър Стоянов: Ще вложим всички усилия да гарантираме на нашите съграждани свободно да упражнят правото си на глас

Pan.bg 12 май 2024 | 09:14 views (388) commentaries(0)
img Категоричната позиция вътрешният министър заяви по време на Национално съвещание на ръководния състав на ведомство; От днес стартира специализирана полицейска операция, която ще продължи до края на изборния ден

Pan.bg

„Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред за спокойното протичане на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г. Важно е да създадем оптимална организация за изпълнението на основните задачи, които ни предстоят в периода на подготовката и произвеждането на изборите“, заяви министър Калин Стоянов. В този смисъл той очерта извършеното до момента. Още през април т.г. бе създаден оперативен щаб с ръководител и.д. главен секретар на МВР. Посочени са срокове за стартиране на основните дейности, създадена е организация за осъществяване на ефективно обобщаване и обмен на информация, който ще се извършва онлайн чрез интерактивната карта „Географска информационна система – Изборни процеси“. Сформирано е и Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, чиято основна задача е осъществяване на цялостната координация и взаимодействие между институциите, работата с органите на прокуратурата и извършване на контрол за законосъобразност при произвеждането на изборите. Вече са открити денонощните линии за подаване на сигнали и към момента се работи по 4 съобщения за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Съставени са и предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Министър Стоянов бе категоричен: „МВР ще покаже, че е деполитизирана система и е единствено на българските граждани. Ще бъда безкомпромисен към евентуално политическо заиграване на каквото и да било ниво. Държа да подчертая, че от начина, по който ще протекат кампанията и самият изборен ден, зависи връщането на доверието на обществото към институциите“.

Ще използваме всички законови механизми за гарантиране и защита на изборните права на гражданите, заяви заместник главният прокурор Елена Каракашева. Тя изрази увереност, че създаденото междуведомствено звено отваря възможността за незабавна реакция и гарантира честността на вота. От своя страна председателят на ДАНС Пламен Тончев увери, че държавната агенция е създадена организация и са предприети мерки на национално, междуведомствено и вътрешно ниво. Засилена е оперативната работа, следи се и за намеса на чужди държави, както и групи с крайни нагласи.

И.д. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев се спря на предприетите мерки, свързани с оперативното обезпечаване и спокойно протичане на изборния процес: Създадена е организация за събиране, анализиране и проверка на постъпващата явна и оперативна информация, свързана с подготвяне на евентуални нарушения на изборния процес. Активизирана е работата с агентурния и негласния апарат с цел придобиване на информация, оптимизирани са наблюдението и контролът на оперативно интересни лица, както и на такива, за които има данни, че са участвали в купуването и продаването на гласове в предходни избори. Внимателно се работи и по постъпили сигнали за упражнен от работодатели натиск за т.нар. корпоративен вот. „Няма да се неглижира нито един сигнал, ще се проверява внимателно и в пълен обем и ще се докладва в най-кратък срок по компетентност на съответната прокуратура“, категорично подчерта той. „От днес до края на изборния ден е разпоредена специализирана полицейска операция. Основната задача е обезпечаването и безпроблемното протичане на изборния процес, предотвратяване извършването на престъпления против изборните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Предприемат се проверки на места, за които съществува категорична информация за извършвани престъпления в нарушения на изборните права, както и на лица, представляващи интерес за полицията“, съобщи още главният секретар на МВР.

По повод журналистически запитвания, свързани с изграждането на велоалеи в столицата, министър Стоянов коментира, че преди осъществяването на тази добра за жителите на града идея би следвало Столичната община да осигури необходимите паркинги за собствениците на коли, които живеят в централната част на София. Това изцяло е ангажимент на общината, МВР не е агенция за недвижими имоти.

Вътрешният министър потвърди провеждането на акция в петролни бази и данъчни складове за енергийни продукти. Тя по никакъв начин няма да навреди на дейността на двете компании и на доставката на горива. Действията са предприети по разпореждане на министър-председателя и цели извършването на цялостна инвентаризация не само по документи, но и за физически контрол - ще се проверява съответствие по документи и наличното количество на гориво. Участват около 200 служители от Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП ГДНП, държавния резерв, а при необходимост ще се търси и съдействие от ДА „Метеорология и стандартизация“.

www.mvr.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Стоянов: Ще вложим всички усилия да гарантираме на нашите съграждани свободно да упражнят правото си на глас

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка