Шефът на Вътрешна сигурност в МВР с нови разкрития за арестуваните ченгета и митничари

Pan.bg 15 фев 2020 | 03:54 views (726) commentaries(0)
img
blitz.bg


Зам.-шефът на 3-то РПУ и колегата му са ощетили възрастната жена с над 10 000 лева. В същото време има сигнали, че ден след акцията на Калотина митничари пак са взимали рушвети от шофьори. Имаше разхвърляни пари по пункта, хората на нивото на Райчо Соколов, над и под него не трябва да са спокойни. Това заяви Директорът на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков по повод едни от най-бруталните престъпления и последвалите ги мащабни спеацкции, станали в страната през последните дни. Ето какво още каза директорът на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков в интервю за в. "Телеграф":

- Г-н Банков, арестувахте зам.-шефа на 3-то РПУ и още един служител от СДВР. За какво престъпление?

- Да, потвърждавам, че става въпрос за тези служители. Заместник-шефът на 3-то РПУ и началник-група в СДВР са арестувани за тежко криминално престъпление. Лицата са задържани първоначално за 24 часа по Закона за МВР. - Колко тежко е престъплението им?


- Много тежко, недопустимо за служители на МВР. Те са ощетили възрастна жена със значителна сума пари - над 10 000 лв.


- Във вторник задържахте полицай от Радомир, който ограби 3000 лв. от казино със служебния си пистолет. Какъв е бил мотивът му?


- Служителят направи пълни самопризнания пред нас. Безспорно не даде адекватно обяснение какъв е мотивът, но наблюдавайки него и семейството му, правим извода, че затрудненото му финансово състояние най-вероятно е довело до това негово решение. Знаете, че баща му е починал, той се е грижел за семейството си, но адекватност в действията му не намирам и той няма оправдание на постъпката си. Все пак е пазител на реда и закона. За времето, от което съм директор, това е най-тежкото ми интервю, защото служителят, който е призван да противодейства на такъв тип престъпност, я е извършил, и то със служебното си оръжие. Заплашил е жена, камерите ни помогнаха изцяло, намерихме дрехите му, маската. Явно е обмислял престъплението. Сигурно е бил превъзбуден от „Оскар“-ите, за да направи такава асоциация с маската.- Той беше ли изненадан по време на ареста?


- Не, беше хладнокръвен, много умен, ерудиран, с добри социални навици, отличник. Показателите му са най-добрите, перфектен е бил в изпълнение на служебните
си задължения. Но пак искам да подчертая, че ми е много трудно да говоря, защото не мога да си обясня мотива на един млад човек в началото на кариерата си, който е извършил това. Посланието към служителите е, че ги наблюдаваме и най-вече си сътрудничим с областните дирекции, с гражданското общество и се отваряме към хората. МВР има денонощна линия, звънят хора, подават сигнали, доверието към министерството чрез нашата дирекция се възвръща неимоверно и темповете растат.


- Вие ръководехте и акцията по залавянето на полицаите, които работеха за наркоиграч, пренасяха дрога с патрулката. Какво се случва с тях сега?


- В следствения арест са. При тях обезпокоителното е, че като служители с патрулния автомобил са пренасяли наркотици, което е недопустимо и МВР именно затова огласи тези факти. Те разчистваха терена, принуждаваха хора да работят за групата. Наистина ми е неприятно да го коментирам, защото това са хората, които са най-близко до обществото, онези, които всички виждат с униформата на улицата. Това е лицето на българската полиция.


- Другото лице е на границата безспорно, с което искам да ви върна към акцията на Калотина. Знаете ли, че шофьори споделят, че още на другия ден след операцията пак са им искали рушвети. Това вярно ли е?


- Да, но митническите инспектори. Граничните полицаи си взеха поука от нас, но митническите инспектори явно не са. Всичко сме докладвали на прокуратурата. Тоест практиката продължава.

- Това не е ли суперскандално според вас, питам ви като човек с дълъг професионален опит, който е виждал всичко в тази сфера?


- Да, това е невероятно и суперскандално, но мога да твърдя, че е така, когато го проверя и имам факти. Ние имаме как да го направим, но ни трябва малко време, знаете, че има камери, има други неща. Но подчертавам, че работим само с доказателства, независимо че хората са ни казали това обстоятелство. Подлагаме всичко под съмнение, докато не го докажем. Хубавото в този случай е, че както българите, така и турските граждани застанаха с лицата си, което за мен е прецедент. Обикновено всички искат да бъдат със скрити самоличности. Колко вече трябва да е преляла чашата, за да застанат със самоличността си, да свидетелстват пред съда и да не желаят защита? Виждате, че държавата взима мерки. Нека ви припомня и м.г. за операцията на Малко Търново, където има присъди на първа инстанция, дела вървят и за Капитан Андреево, Лесово. Важното е, че благодарение на нашето сътрудничество МВР-прокуратура-КПКОНПИ и другите структури и гражданите ефективността е много по-голяма.


- По оперативни данни шефът на митница Калотина Райчо Соколов е получавал твърда сума от 45 000 евро на месец. Всичко ли е оставало за него, или е предавал и на други хора рушвети?

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/sheft-na-vtreshna-sigurnost-v-mvr-s-novi-razkritiya-za-arestuvanite-chengeta-i-mitnichari_news726815.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker