МВР се снабдява с каски и щитове за защита при улични сблъсъци

Pan.bg 09 сеп 2019 | 03:18 views (752) commentaries(0)
img banker.bg


Румен Савов

Вътрешното ведомство продължава да стяга редиците и предприема мерки за ефективно справяне с масови протести и евентуални улични сблъсъци. За това свидетелства обявената в последните дни на август от Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) обществена поръчка за доставка на противоударно оборудване - противоударни щитове и каски с визьори.

Поръчката е на обща стойност 467 170,50 лв. без ДДС. За противоударните каски с визьори МВР е приготвило 384 037,50 лева, а за щитовете - 83 133 лева. Крайният срок за изпращане на офертите е 30 септември, а предложенията ще бъдат отворени на 2 октомври 2019 година.

Според спецификацията, противоударният щит трябва да осигурява надеждна защита от хвърлени самоделни бомбички и удари с нож, нападение с електрошок, електрически устройства за поразяване при напрежение не по-ниско от 60 000 V. Щитът не трябва да тежи повече от 5.5 кг, да е висок не повече от метър.

Противоударната каска трябва да е изработена от термо-пластичен материал, устойчив на пламък, нефтопродукти, напукване и надраскване и трябва да е снабдена със система за прикрепване на противогаз.

Подобна поръчка МВР обяви и през 2016 г., като задели за противоударни каски и щитове 431 970 лева. След изпълнението й тази поръчка обаче предизвика скандал през пролетта на 2018 г., след като Антикорупционният фонд сезира Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), че са налице съмнения около цената, срока на доставка и избора на изпълнителя. Тогава бяха закупени 460 противоударни каски с визьори и още 330 през есента на 2017 г., като цената на каска при първия договор е била 934 лева, а по втория - 899 лева без ДДС. От компанията "Панод" ЕООД тогава опровергаха твърденията на Антикорупционния фонд, като изтъкнаха, че че договорените цени не са завишени и отговорят на пазарните.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка