Неочаквана "схватка" между руските ВКС и британските ВВС (RAF)

Pan.bg 30 апр 2020 | 11:00 views (7402) commentaries(0)
img
Pan.bg
Медиите във Великобритания съобщиха за "изненадваща за руснаците" схватка с британски изтребители.
Според Майк Уингстън, маршал от британските военновъздушни сили (RAF), ден по-рано между руските ВКС и RAF, в международното въздушно пространство е имало схватка поради нежеланието на руските военни да влязат в свръзка за идентификация. Отначало изтребители F-16 и F-35 са вдигнати за прехват на два руски самолета за борба с подводници, след което към тях се присъединяват други бойни самолети, които според началник-щаба на авиацията главен маршал от авиацията Майк Уингстън прерастват в своеобразна сериозна конфронтация.
„Тези руски бомбардировачи, останки от Студената война, не спазват международните разпоредби за въздушното движение и представляват заплаха за граждански и военни самолети. Въпреки глобалната пандемия, Кралските военновъздушни сили и нашите съюзници продължават да осигуряват защита, така че руските военни полети да не представляват заплаха за въздушното пространство на НАТО и Великобритания, "каза Уингстън, цитиран от Windsor Observer.
Според един от пилотите, участвал в прихващата на руски самолет Ту-142, става дума за въздушна схватка, която Русия изобщо не е очаквала.
„Днешната схватка показа тясното сътрудничество в мисията, която изпълняваме с нашите колеги от НАТО. Преди това, за да прехванем двата руски самолета, бяхме в директен контакт със специалисти от Кралските норвежки военновъздушни сили, които ни насочваха към самолетите и непрекъснато предаваха информация и данни, гарантирайки, че можем да потвърдим къде се намират руските самолети (приблизително.) и какви бяха действията им всяка минута“, цитира думите на британския пилот Windsor Observer.

От МО на РФ не коментираха случая (схватката, както твърдят от Кралските военновъздушни сили), но някои руски наблюдатели не изключват, че в действителност подобни изявления са били просто преувеличени.

Източник: Windsor Observer
Снимка: © NATO International

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка