COVID-19: Генералният секретар на НАТО сравни борбата срещу коронавируса с тази срещу Русия

Pan.bg 15 апр 2020 | 14:36 views (3657) commentaries(0)
img Pan.bg
"НАТО ще помага на членовете на блока да се преборят с пандемията и ще продължава да изпълнява мисиите за сдържане на Русия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди видеоконференцията на министрите на отбраната на страните от алианса, цитиран от Agence France-Presse (AFP).
"Ние виждаме, че Русия поддържа военно присъствие по границите на НАТО, включително в Черноморския регион, увеличава военното си присъствие в Крим, укрепва Черноморския флот", каза той. "Русия продължава да оказва помощ на доброволците в източната част на Украйна. Ние отговорихме на това преди коронавирусната пандемия, по време на пандемията и очаквам това да продължи и след пандемията. Следователно НАТО възнамерява да помогне на своите страни-членки в борбата срещу коронавируса, но и да изпълни основните си отговорности за гарантиране на сигурността на страните от алианса", цитира думите му AFP.
Той информира също, че алиансът е засилил военното си присъствие в Черноморския регион, по-специално сухопътното и морското присъствие в Румъния, а също така работи в тясно сътрудничество със страните партньори в региона - Украйна и Грузия.
По време на пресконференцията на Столтенберг беше зададен въпросът дали НАТО има намерение да помогне на Русия в борбата с коронавируса, защото тя предоставя безплатна помощ на страните от НАТО - Италия и САЩ?
Столтенберг анонсира, че борбата с коронавируса ще бъде единствената тема на видеоконференцията на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

„Ще има само една тема в програмата за видеоконференции - коронавирусната пандемия. Министрите ще преразгледат действията на страните-членки и ще вземат решение за по-нататъшни стъпки", каза той. "НАТО определя кои държави разполагат със свободни медицински ресурси и кои държави имат свободни транспортни възможности за доставката им, които след това се използват за предоставяне на помощ. Това е координиращата роля на НАТО в отговор на пандемията".
Самият Столтенберг смята, че основната задача на съюза е да гарантира сигурността на съюзниците, информира AFP.


Източник: Agence France-Presse (AFP)
Снимка: © AFP 2020 JEAN-FRANCOIS MONIER

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка