БЛА разширяват възможностите на НАТО в областта на въздушния шпионаж срещу Русия

Pan.bg 21 яну 2020 | 11:40 views (3956) commentaries(0)
img "В авиобаза Сигонела в Италия започна да функционира първата безпилотна въздушна разузнавателна система на НАТО (Alliance Ground Surveillance, AGS), която ще ни позволи да разузнаваме в дълбочина във въздушното пространство на Русия", заяви пред вестник Verdens Gang генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от италианския вестник Il Manifesto.
„Те ще летят над територията на страните от НАТО, но ще могат да видят какво се случва далеч в дълбочина над съседните страни и ще позволят по-добре да разберем какво се случва от другата страна на границата“, каза той.
„Ако имахме такива възможности през 2014 г., когато Русия използва военна сила в Украйна и анексира Крим, това щеше да ни даде по-точна информация за случващото се там“, добави Столтенберг.
"Първите два дрона RQ-4D Phoenix вече пристигнаха в Сицилия от САЩ. Системата ще достигне експлоатационна готовност след няколко месеца, а още три дрона ще пристигнат преди края на годината", отбеляза Столтенберг. "Това ще позволи да се наблюдава цялата територия на Алианса и отвъд неговите граници - от Арктика до Сахел, от Атлантика до Източна Европа", каза генералният секретар.
Такива системи могат да записват и предават данни за движение по суша и вода при всякакви метеорологични условия и дори да откриват експлозивни устройства. Преди с такива БЛА разполагаше само една държава от НАТО (САЩ), но сега всички държави от Алианса ще могат да ги използват. Комплексът ще се обслужва от персонал от 600 души. От НАТО възнамеряват да ги използват преди всичко за наблюдение на ситуацията в Северна Африка, за контрол на движението на кораби с мигранти в Средиземно море.
Йенс Столтенберг също така подчерта, че по време на създаването на системата AGS "бяха усъвършенствани и оптимизирани принципите за придобиване на най-модерното военна техника", която всички страни от Алианса правят поръчка на САЩ.

От информацията на италианския вестник Il Manifesto радиусът на действие на незабележимите (stealth) разузнавателни дронове RQ-4D Phoenix е 16 000 km, те могат да изпълняват автономен полет над 30 часа без кацане. Те са оборудвани с високо чувствителни радари, способни да разпознават обекти на голямо разстояние дори в движение. Дроновете могат да достигнат таван от 18 000 m и скорост до 575 km/h. Първите данни, получени от дроновете, ще бъдат първо анализирани в Сигонела, а след това ще бъдат предадени на оперативния център на НАТО в Брюксел.

Il Manifesto
Снимка: © NATO International

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка