Nordic Monitor: Турция блокира Босфора за корабите на НАТО

Pan.bg 17 яну 2020 | 12:19 views (4904) commentaries(0)
img Турция започна да блокира преминаването на корабите на НАТО от Средиземно море в Черно море, като по този начин демонстрира позицията си срещу Северноатлантическия алианс. От информацията на Nordic Monitor следва, че ограниченията за преминаването на военни кораби на НАТО от Средиземно море в Черно море вече са в сила и затова дори корабите на ВМС на САЩ не могат свободно да влизат в Черноморския регион.
„На срещата турските официални лица подчертаха, че трябва да се поддържа стабилността в Черно море (параграф 2.а); Дейностите на НАТО ще се подкрепят в съответствие с ограниченията, наложени от Конвенцията от Монтрьо (параграф 2.б); Русия не трябва да бъде излишно провокирана (параграф 2.б), разкриват се военни протоколи. Турция се оказва ключова страна в Черно море, тъй като контролира влизането и излизането в морето чрез система от проливи, която включва Истанбулския/Босфорския пролив, протока Дарданели/Чанаккале и Мраморно море, свързващо Черно и Средиземно море“, съобщава Nordic Monitor, предоставяйки съответните документи.
Според актуална информация, на няколко военни кораба на НАТО вече е отказано преминаване през Босфора, освен това Анкара се мотивира със съществуващата конвенция и споразумения, но експертите обръщат внимание на факта, че Турция активно подкрепя Русия, опитвайки се да предотврати всякакви провокации от страна на Северноатлантическия алианс.

Nordic Monitor
Снимка: © Nordic Monitor

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка