НАТО блокира военното сътрудничество между Москва и Белград

Pan.bg 19 юли 2019 | 14:57 views (7336) commentaries(0)
img Румънските власти блокираха възможността за доставка на партида от бронирана техника, руско производство, по река Дунав за Сърбия.
Сръбската информационна агенция Informer съобщи, че причината, поради която Румъния не позволява Сърбия да получи бронираната техника, е пряката заповед на ръководството на военния блок на НАТО.
На това обръща внимание Любан Каран бивш офицер от сръбското контраразузнаване . „Те разшириха фронталните атаки, участвайки в анти-сръбска дейност и привличат към нея страните-членки на НАТО, с които все още имаме добри отношения. Така на Румъния беше поставена задачата да предотврати транспортирането на модернизираните ни танкове и бронирана техника по Дунава, въпреки че това противоречи на международното право. Това не е просто провокация, но и сигнал, че Сърбия не може да има добри отношения с която и да е съседна страна и че можем да бъдем насилствено лишени от всякаква помощ от Русия ”, подчерта Каран, цитиран от Informer.
Informer припомня, че конвенцията за свободна навигация по река Дунав бе сключена в рамките на Белградската конференция от 1948 г. Според нейните условия СССР, Унгария, Чехословакия, Румъния и Югославия (чийто правоприемник е Сърбия) имат право на свободен пътнически и търговски трафик по река Дунав. След разпадането на СССР правителството на Руската федерация настоя за включването на Русия в страните-членки на конвенцията. Съгласно условията на тази конвенция, допълнена през 1998 г., държавите - страни по конвенцията, имат право да инспектират кораби, но нямат право да възпрепятстват тяхното движение по река Дунав.

Informer

Снимка: © AFP 2019 Marco Bertorello

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка