Франция - САЩ: "в НАТО има Параграф 5, а не F-35"

Pan.bg 21 мар 2019 | 15:40 views (3448) commentaries(1)
img
Френският военен министър по адрес на САЩ: "в НАТО има Параграф 5, а не F-35"! Следващата проява на недоволство от френското ръководство относно действията на САЩ бяха думите на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли, която пое функциите през 2017 година. Говорейки за желанието на ръководството на страната да задълбочи сътрудничеството си със САЩ във военно-техническия сектор, Парли каза, че трябва да се сблъскат с опитите на Вашингтон да обвърже това с допълнителни "отговорности" от страна на Париж.
Както подчертава министърът, американската страна напоследък все повече използва проблема за колективната безопасност на НАТО, като в същото време отчита само собствената си гледна точка.
Парли припомни, че Параграф 5 от устава на НАТО се отнася за колективната самоотбрана, "а не параграф F-35." В същото време министърът изрази загрижеността си, че солидарността на американците с европейците и по-специално с французите, сега зависи от това "дали ние или други европейски страни ще купуваме тези или други оръжия". Флоранс Парли подчертава, че принципите на колективната самоотбрана трябва да бъдат безусловни, в противен случай "това не е съюз"
В този случай изявлението на министъра се отнася до натиска, който САЩ оказват върху съюзниците, опитвайки се да ги принудят да закупят американските изтребители от 5-о поколение, докато Франция, и Германия се готвят да започнат производство на свои перспективни изтребители.
Това изявление на френския министър е направено преди време на Атлантическия съвет във Вашингтон, малко преди Парли да посети сградата на Пентагона, за среща с изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан.
Френските медии отбелязаха, че основната тема на срещата е станал въпросът за политиката на Доналд Тръмп. В Париж са недоволни от факта, че САЩ продължават да увеличават разходите за въоръжение и в същото време, постоянно критикувайки европейските партньори, изпращат в източната част на Европа, т.е. по-близо до руските граници, своя военна техника която е остаряла преди двадесет години.

М.ГЕНОВ
Източник: Agence France-Presse (AFP)
Снимка: © U.S. Department of Defense
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Моше 24 мар 2019, 08:07
   
  1
   
  11

  При положение че Ф-35 е готов а другият го няма дори на хартия да не говорим че със сигурност Франция и Германия ще се изпокарат и до общ самолет изобщо няма да се стигне а поотделно никоя от двете няма да го разработи за какво говорим.Американците са лидерите!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка