Балтика - регион на противоречия между Русия и НАТО

Pan.bg 21 мар 2019 | 14:29 views (2288) commentaries(0)
img
Присъствието на Русия в Балтийския регион "не е станало по-голямо, но е станало по-добро", заяви Гунар Карлсон, шеф на Службата за военно разузнаване и сигурност на Швеция, коментирайки годишния доклад на агенцията за изминалата година.
„Присъствието на Русия е нещо, което постоянно наблюдаваме. Русия инвестира в оръжията с голям радиус на действие, като пример за това е модернизацията и развитието на системата "Искандер", каза той.
Шведските анализатори посочват значителен ръст на отбранителния потенциал на Русия, нарастващия интерес на Китай към Европа и Арктика, както и влошаването на руско-американските отношения.Русия е загрижена за собствената си безопасност във връзка с военната активност на НАТО в Балтийския регион. Това оказва влияние върху действията на Русия в областта на политиката за сигурност, които включват нарастване на отбранителните способности. Въпреки ниския икономически растеж, Русия смята, че разходите за отбрана са приоритет ”, се казва в доклада.
В него също така се отбелязва, че "през следващите години развитието на Балтийския регион ще продължи да се характеризира с противоречия между Русия и НАТО".
"Досега признаците за готовността на страните за сближаване за решаване на проблемите по безопасността са съвсем малко", се казва в документа.
Що се отнася до Китай, военното разузнаване наблюдава действията на Пекин, особено в областта на политиката за безопасност, в икономическата и военната сфера. Анализаторите твърдят, че КНР се опитва да придобие все по-голямо международно влияние и възнамерява да участва във формулирането на глобалните правила на играта. Швеция е загрижена за глобалните инфраструктурни планове на КНР, например за проекта „Полярният път на коприната“. за неговото развитие Пекин обяви през 2018 г.„Арктика става все по-важна за Китай по отношение на политиката за сигурност. Това ще доведе до увеличаване на китайската активност в непосредствена близост до Швеция ”, подчертава докладът.

М.ГЕНОВ
Източник: FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut / Swedish Defence Research Agency
Снимка: © Svenska Dagbladet
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка