Сръбският президент призова да се прости на НАТО за бомбардировките над Югославия

Pan.bg 20 мар 2019 | 12:54 views (2128) commentaries(3)
img
"Сърбия трябва да прости за бомбардировките на НАТО през 1999 г., но никога няма да може да ги забрави", заяви президентът Александър Вучич по време на откриването на 4-та международна конференция "Белградски стратегически диалог", посветена на 20-годишнината от бомбардировките над Съюзна република Югославия от авиацията на Северноатлантическия алианс.
Сръбският президент подчерта, че неговата страна е направила своя осъзнат избор в полза на военния неутралитет.
„Сигурен съм, че НАТО, където винаги казват, че това е изборът на Сърбия, ще бъдат много по-склонни да приемат Сърбия, отколкото други страни в региона, които буквално тичаха за съдбовната си среща за членство в алианса. Винаги и навсякъде говорим и казваме, че не искаме да се присъединяваме към НАТО и правим това открито. Искаме да имаме добри, достойни отношения, но не искаме да се присъединяваме към НАТО ”, цитират думите на Вучич от "РИА Новости".
По думите на сръбския лидер бомбардировките, започнали на 24 март и продължили до 10 юни 1999 г., са причинили хиляди жертви сред военните, но преди всичко сред цивилното население, включително деца, както и огромни материални щети. Вучич ги нарече "агресията на Северноатлантическия алианс срещу Сърбия", тъй като въздушните нападения бяха извършени без разрешението на Съвета за сигурност на ООН.

М.ГЕНОВ
Източник: "РИА Новости"
Снимка: © "РИА Новости"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Стойо 20 мар 2019, 13:09
   
  8
   
  1

  "...други страни в региона, които буквално тичаха за съдбовната си среща за членство в алианса."

  А някои като Соломончо продажника направо лееха крокодилски сълзи!

 2. #2
  Да му отбележим да се ... 28 мар 2019, 12:21
   
  1
   
  3

  ... откоригира Александър Вучич, ако иска. От страна на НАТО не е имало агресия, а хуманитарна интервенция. Агресия, като по учебник имаше в Крим. От страна на Русия. Иначе сърбите естествено сами си решават дали да се стремят да покрият критериите за членство в НАТО, респективно да членуват там в един бъдещ момент. То нали ум царува, ум робува, ум патки пасе. И за тях се отнася същата народна мъдрост. Без НАТО и под диктовките на Путин, ще стигнат в един момент днешна Венецуела. НАТО може да заведе сърбите на водопой, но не може и не иска да накара този или онзи Вучич да пие от извора.

 3. #3
  ха 31 мар 2019, 23:50
   
  0
   
  0

  А ние простихме ли на Крал Милан? Никога!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка