НАТО подкрепи Унгария в нейния спор с Украйна

Pan.bg 27 фев 2019 | 13:29 views (2647) commentaries(0)
img
Северноатлантическият алианс неочаквано взе страната на Унгария в нейния конфликтен спор с Киев по отношение на скандалния украински "Закон за образованието".
Позицията на военния блок по този въпрос бе изразена от заместник-генералния секретар на НАТО, госпожа Роуз Готемюлер по време на визитата й в Будапеща, вчера.
“Съюзниците са солидарни с Унгария, когато става въпрос за украинското законодателство“ За образованието ”. В Брюкселската декларация и при оценката на изпълнението на годишната програма за сътрудничество с Украйна всички съюзници я призовават да изпълни изцяло препоръките на Венецианската комисия”, са нейните думи цитирани в сайта на НАТО.
В същото време, заместник-генералният секретар благодари на Унгария за "подкрепата на Украйна в конфликта с Русия", по-специално за сътрудничеството при реверсирането на газ, предоставяне на хуманитарна помощ и лечение на ранени украински войници.
Що се отнася до заседанията на Комисията НАТО-Украйна, Готемолер подчерта, че това е "основният елемент на нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Тя също така отбеляза, че тази Комисия е "мощен инструмент за запазване на ориентация за изпълнението на реформите от правителството на Украйна."
Изявлението на г-жа Готемюлер стана още един “поглед към НАТО” за Киев. Изглежда, че в ръководството на Алианса именно на нея се падна ролята да охлади мечтите на украинските власти за присъединяване към НАТО.
От комюнике на НАТО, направено по-рано, именно тя през април миналата година направи изявление по повод радостните възгласи от Киев, че от НАТО на Украйна е предоставен статут на „страна-кандидат“.

М.ГЕНОВ
Източник: NATO-OTAN
Снимка: © NATO
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка